Експерти за бомбените заплахи до летища и медии: "Не става въпрос за нещо сериозно"


Сподели:
22 Август 2019, Четвъртък
Целта е паника, смятат специалистите по киберсигурност

Възможно и целта да е да се тества как действат българските киберспециалисти при заплаха, коментира експертът по киберсигурност Красимир Коев

Седем сигнала за поставени взривни устройства доведоха до евакуации и проверки на четири летища и в сградите на няколко медии. Текстът на имейлите е един и същ и създава впечатление, че е създаден чрез преводача на „Гугъл” (Google Translate).

Анализите показват, че няма място за тревога. Целта е била паника и затруднения при работата на летищата, коментира експертът по киберсигурност Красимир Коев, който работи в голяма американска корпорация.

По думите му е възможно и целта да е да се тества как действат българските киберспециалисти при заплаха.

На въпроса защо имейлът е изпратен и до медии той отговори: „Медиите са едно от основните информационни оръжия – засилва се ефектът – медиите гръмват, паниката се усилва, плъзват слухове – хората се притесняват, някои реагират неадекватно”.

Според него една от мерките за противодействие на подобни атаки би била една добра агенция за киберсигурност, която може да сведе до 5 часа времето за реакция – блокиране, установяване на физическите извършители.

И според Орен Елималех, консултант по киберсигурност към правителството на Израел, на заплахите от вчера не би трябвало да се гледа сериозно.

Не мисля, че заплахата е свързана с израелски туристи, коментира Елималех по повод факта, че вчера бяха евкауриани на Летище Пловдив хора от полет до Тел Авив.

Той обяви, че такива заплахи има и в Израел, но властите там не пристъпват към евакуация на пътниците толкова бързо.

„Да са евакуира цялото летище е скъпо – проверяваме, без да казваме на пътниците и като пазим тяхната сигурност., за да не се създава паника”, уточни израелският експерт.

Орен Елималех все пак оцени реакцията на българските власти като добра.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код