Уседналите българи във Великобритания ще запазят правата си след "Брекзит"


Сподели:
22 Август 2019, Четвъртък
Те трябва да кандидатстват по "схема за уседналост" до края на декември 2020 г.

Българите, които са се установили във Великобритания преди датата на "Брекзит", няма да загубят правата си, след като държавата напусне ЕС.

Това каза пред БНР Васил Асенов - ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон.

"Ако българите са се установили във Великобритания преди датата на "Брекзит", следва да бъдат спокойни, тъй като техните права ще бъдат гарантирани по т.нар. схема за уседналост", заяви той.

Асенов уточни, че е важно съгражданите ни да кандидатстват по тази схема до края на декември 2020 г. Изключение са българите, които вече са получили британски паспорти.

"Българите, които след датата на "Брекзит" смятат да се преместят във Великобритания, трябва да следят новините относно бъдещото имиграционно законодателство на страната, защото то в момента все още е в дискусия, а и с новото правителство на Борис Джонсън може да настъпят някакви промени", посочи специалистът в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

По думите му гражданите ще запазят правата си дори и да не са кандидатствали по програмата към датата на "Брекзит".

"Т.е. те продължават да живеят и работят във Великобритания, имат право на достъп до социалноосигурителната система на страната и до системата на здравеопазване. Те трябва да кандидатстват за статут на уседналост до 31 декември 2020 г. Правата им ще бъдат гарантирани както при сделка, така и при липса на сделка за "Брекзит", отбеляза той.

По последни официални данни на Острова живеят и работят около 120 хиляди български граждани, без да включваме децата и сезонните работници, като 54% от тях вече са кандидатствали за уседналост.

България е на 6-о място по абсолютен брой на кандидатствали. Страната ни се нарежда на първо място като съотношение между броя на кандидатствалите за статут спрямо общия брой български граждани във Великобритания.

Данните са изведени от библиотеката към Камарата на общините на британския парламент, подчерта Васил Асенов. Там вече има отделна телефонна линия за информация на заинтересованите наши граждани. Близките на семействата с този статут ще могат да се присъединят до 29 март 2022 година.

Източник: clubz.bg

В категории: Новините, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код