Банките предупреждават: "Внимавайте при тегленето на кредити"


Сподели:
28 Август 2019, Сряда
Хората трябва да внимават. Трябва да имат едно наум, трябва да си оставят резерви, трябва да си оставят буфери, да преценяват възможностите си внимателно и тогава да предприемат стъпки, които влияят върху тяхното бъдеще 20-30 години напред, особено когато става дума за ипотечни кредити. Тези решения трябва да се премислят добре.

Това предупреди председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките Петър Андронов в сутрешния блок.

По думите му в икономиката е като при времето и климата - има сезони. Има сезони и в икономиката, няма да е само слънчево времето.

По думите му ниските лихви в еврозоната и изобщо ниските лихви в основните икономики на света се пренасят и у нас и влияят и върху вътрешните лихвени равнища, включително и при кредитите. Растящата икономика и заетост повишават самочувствието на българина и това води до растеж на потребителските кредити, който вече може да се определи като твърде голям. Този растеж е в рамките на 20% годишно. На ипотечните той е милиард и 600 млн. или около 14% годишно, което е най-големият растеж за последните 10 години.

На въпрос дали скоро тенденциите ще се обърнат, Петър Андронов се позова на прогнозите на Европейската централна банка, които виждат един труден период в европейската икономика. Факт е, че "основни икономика като Германия напоследък показват слабости. Други в продължение на 5-6 години не могат да излязат от кризата. Има доста рецесионни индикации в различни елементи от икономиката на Европа. Няма инфлация, което също е индикатор за растяща икономика. Това кара ЕЦБ да не бърза с промяна на лихвената си политика, да внимава и да изчака дотогава, докато има достатъчно симптоми за растяща икономика. Впрочем такива не са в изобилие в момента и затова тя не бърза с лихвите", обясни той.

Петър Андронов изтъкна, че в момента няма причина да се мисли и говори за световна финансова криза, подобна на тази от 2008 г. Не се наблюдава натрупване на такива големи дисбаланси, няма свръхнатрупване в отделни сегменти на пазарите, което да доведе до пренареждане и сериозен трус. Той обаче беше пределно ясен, че рано или късно такъв период ще настъпи, тъй като той се движи и от политическите амбиции и реалности. "Изборите в САЩ са сериозен елемент на това разсъждение и не могат да бъдат пренебрегнати. Има доста други фактори като Брекзит, които ще повлияят на европейските икономики", очерта той.

Петър Андронов, председател на УС на Асоциация на банките: Брекзит ще повлияе на първо време и непосредствено на онези, които директно са въвлечени в търговски отношения с Великобритания - близките й съседи, по-големите европейски икономики - Германия, Холандия, Белгия, Франция, Испания. Те обаче са наши търговски партньори. Германия е най-големият ни търговски партньор. Ако Германия забави растежа си, ние индиректно ще усетим този ефект, защото голяма част от нашия бизнес е ориентиран към тези страни и тяхното забавяне ще се пренесе косвено и върху нас.

Източник: news.bg

В категории: Анализи, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код