Гърция с извънредни мерки срещу масовото пристигане на мигранти


Сподели:
02 Септември 2019, Понеделник
Гръцкото правителство обяви извънредни мерки за борба срещу определените от него като „големи вълни“ от търсещи убежище хора, пристигащи от Турция, съобщи Гардиън

Страховете на управляващите за повторение на мигрантската криза от 2015 г. нарастнаха, след като в последните седмици лодки с мъже, жени и деца започнаха отново да пристигат по бреговете на островите в Егейско море.

„Виждаме големи вълни от мигранти, които биват довеждани от трафикатни, които използват нови методи и по-добри и по-бързи лодки. Ще предприемем мерки, за да защитим границите си и ще бъдем много по-строги, много по-бързи в прилагането им“, заяви министърът, отговарящ за гражданската защита, Михалис Хрисохоидис. Той каза също, че новосформираното дясноцентристко правителство на Гърция ще потърси помощ от НАТО и ЕС за справяне с проблема.

От „Гардиън“ коментират, че рязкото повишаване на пристигането на мигранти изглежда е хванало неподготвено гръцките власти. През миналата седмица близо 650 души, включително 240 деца, основно от афганистански произход, за няколко часа пристигнаха на остров Лесбос.

Подновените военни действия в Сирия и ситуацията в Турция, дом на 3.6 млн. сирийци, оказва влияние върху увеличаването на потока от хора. По данни на ООН почти половината от 56 хиляди бежанци и мигранти, пристигнали в Европа, са преминали през гръцките острови.
Източник: svobodnaevropa.bg


Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код