Дариткова: "Приоритет №1 остава образованието"


Сподели:
04 Септември 2019, Сряда
„Приоритет №1 остава образованието. Освен него ще работим за икономически растеж, подобряване на сигурността и отбраната, както и увеличаване на доходите“ 
„По отношение на презинета, искам да кажа, че му остават две години и се надяваме не да се запомни като човекът,  девалвирал институцията и който най-много е нападал правителството!  В същото време е важно да възстановим доверието в парламента, защото това е проблем и на демокрацията“, каза още Дариткова.

„Образованието и окономиката ще развием с ново технологично производство. Само така можем да привлечем инвеститори и да вдигнем доходите. Само с развит и проспериращ бизнес може да гарантираме стабилност“, каза още Дариткова.

И продължи: „Политическата стабилност гарантира успеха, ще продължим коалиционното управление, ще носим товара на управлението, без да се поддаваме на провокации. Просперитетът няма да стане с разделителна линия. Агресивният подход не е продуктивен. Но поздравявам г-жа Нинова, ако това е протегната ръка, ще я поемем и ще работим за държавата“.

Припомняме, че: 

В Република България училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.

Висшето образование не е задължително, провежда се в акредитирани висши училища – университети, колежи, специализирани висши училища (СВУ) и научни организации, като е организирано по следния начин:

Висшите училища могат да провеждат следдипломно обучение (след завършено средно образование) на специализанти, като те не придобиват по-висока образователна степен или нова специалност.

Професионалното образование след завършено средно образование се провежда от професионални колежи.

През 2000 година е отбелязан драстичен спад в качеството на образованието в България. За хуманитарни специалности балът е паднал от 30 на 15,7, при икономическите – от 24 на 15,13. За едно място са се борили средно едва по 1,89 души. Въпреки че елит от български ученици успява да блести в световен мащаб според изследване PIRLS 2001 „разликата между максималния и минималния бал на прием в повечето вузове е прекалено голям“.

До 2008 г. тенденцията се запазва „Корупцията в университетите в страните от Източна Европа и Централна Азия расте и застрашава качеството на висшето образование“. През 2009 г. се посочва първият официален случай на корупция в Университета за национално и световно стопанство.

На фона на съревнованието в образованието в глобален мащаб – в света има повече от 17 000 институции в сферата на висшето образование, от които около 4000 са в САЩ, а над 1200 са в Япония – някои наблюдатели изразяват опасения за конкурентоспособността на българските висши училища.

Спортното образование също изостава от световните тенденции. Докато през 1988 г. България завършва на 7-мо място по медали на олимпиадата в Сеул и едва на 42-ро място на олимпиадата в Пекин през 2008 г.

През 2011 г. делът на студентите, учещи в сферата на информационните технологии, е 3 %.

Източник: epicenter.bg

В категории: България, Анализи

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код