И във Франция не са галантни към жените си


Сподели:
04 Септември 2019, Сряда
Една 98-годишна жена почина във френския град Тулуза в понеделник, след като бе жестоко ударена от мъжа си.

Тя стана 101-вата жертва на домашно насилие във Франция за 2019 г. За съжаление броят на тези жертви през последните години не намалява, а прехвърля числото 100, коментират международни наблюдатели

Във връзка с проблема на 3 септември френското правителство организира кръгла маса с участието на семейства на жертви, на адвокати, полицаи и феминистки организации. Френските власти възнамеряват да отделят средства за откриване на домове за подложени на насилие и за по-бързо придвижване на сигналите и жалбите относно домашното насилие, при което основно жертва са жените.

Още миналата седмица Марлен Шиапа - секретар на правителството по въпросите за равенството между жените и мъжете, обяви създаването на специален фонд от милиони евро срещу домашното насилие.

Според проучване на пет организации, работещи в сферата на превенцията и реакцията на домашното насилие, досега френското правителство е отделило за целта 79 милиона евро.

По данни на френското вътрешно министерство жертви през 2018 г. от 149-те жертви, убити от от своя настоящ или бивш партньор или партньорка, 121 са били жени, а само 28 - мъже. 21 са децата. Основните причини за разигралите се трагедии са били разгорещени спорове или нежелание за раздяла. 83 на сто от убийствата са се извършили в дома на двойката, на жертвата или на извършителя.

В свой доклад, публикуван през 2017 г., Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа отбелязва, че в глобален план през 2012 г. 43 600 жени или момичета са били убити от своите съпрузи или роднини, докато жертвите на тероризма през същата година са били 11 113 души.

Източник: news.bg

В категории: Анализи, Здраве,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код