Как да възпитате детето си във финансова отговорност?


Сподели:
04 Септември 2019, Сряда
„Да говорим с децата си за пари?“ Дори идеята за това предизвиква у много хора отрицателни емоции и бурна ответна реакция. Но ако превърнете темата в табу, не лишавате ли детето си от шанса да изгради качества, които ще му помогнат да стане отговорен, сигурен и успешен човек в бъдеще?

Ето няколко практически съвета, с които да представите темата по достъпен начин и да възпитате детето си във финансова отговорност.

Въведете темата по забавен и ангажиращ начин

Много родители отлагат разговорите за пари, защото смятат, че е „твърде рано“ и „това не е за деца“. Други пък не намират правилния подход и не успяват да задържат вниманието на децата си.  Децата могат да придобият основни знания по темата, докато се забавляват и развличат.

Помогнете му да осъзнае стойността на парите

Във време, в което стоки от интернет пристигат с натискането на бутон и плащането в магазина става с един замах на дебитната карта, е изключително важно да наблегнем на факта, че продуктите имат реална стойност. Когато пазарувате, насочете вниманието на детето си към цената на конкретната стока и обяснете начина, по който разпределяте парите си. Обърнете внимание и на факта, че те са ограничен ресурс и е важно да бъдат разпределени разумно.

Научете го да спестява

Идеята за „отложеното удовлетворение“ е един от ключовите фактори за дългосрочен успех. Всички всекидневно се сблъскваме с поток от информация и сме стимулирани да искаме нови придобивки и изживявания и то веднага. Децата са още по-склонни към импулсивни решения и затова е важно да изградите в тях умението за подреждане на приоритети. 

Помогнете му да си състави личен бюджет

Ако всекидневно давате джобни, помислете за следния вариант – запазете общата седмична сума, но я дайте цялата на детето си в началото на седмицата. Така то ще осъзнае значението на съпоставка на приходи/разходи и ще придобие практически умения в боравенето с пари и взимането на финансови решения.

Предложете му да си намери временна работа

Да, „парите не растат по дърветата“, но това е просто фраза, докато не оставите детето Ви да се убеди само в това. Според българското законодателство непълнолетни могат да упражнят правото си на труд със специално разрешение от родителите. Ако детето Ви има желание, това може да е добра възможност то да придобие практически опит и да оцени процеса.


Научете го, че е важно да даваш

Предприемачът Робърт Кийосаки в бестселъра си „Богат татко, беден татко“ казва: „Всеки път, когато усетите, че нещо не ви достига, че се нуждаете от нещо, първо дайте и то ще ви се върне десетократно. Това се отнася както за пари, така и за усмивки, любов или приятелство.“


Да научите детето си на финансова отговорност може да се окаже сложен и дълъг процес. Но ако отделите нужните внимание и усилия, ще положите основата на качества, които един ден ще го превърнат в уверен, разумен и свободен възрастен – това е инвестиция, която си струва.

Източник: ucha.se

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код