Арестуван е Юрий Борисов, бивш депутат от БСП, разследван за шпионаж в полза на чужда държава


Сподели:
09 Септември 2019, Понеделник
За разпити са привикани и редица членове на Национално движение "Русофили"

Арестуван е Юрий Борисов, бивш депутат от БСП, бивш и.д.главен редактор на "Дума", научи Епицентър. бг от съпругата му - журналистката Дора Чичкова.В дома на Борисов е имало обиск от 7 ч сутринта, търсели са документи на движение "Русофили".Търсят документи на движение Русофили, опитват се да докажат шпионаж, посочи Чичкова. Иззети са компютъра и телефона на Борисов, прегледани са и останалите компютри у дома му. Като веществено доказателство е иззет стар документ - приветствие от Димитър Главчев в качеството му на председател на Народното събрание към участниците в събора на язовир "Копринка". "Съмнителни" се оказали и материалните в папка, съдържаща весникарски интервюта и статии на Николай Малинов.

Определението, на което се позовават служителите на реда, извършили обиска е по чл. 105 от Наказателния кодекс - шпионаж.Според запознати заради подобна акция лидерът на движението Николай Малинов сутринта не е успял да отиде в предаването "Тази сутрин" по БТВ.Кой е Юрий Борисов?

Юрий Митков Борисов е доктор по философия.

Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“ гр. Стара Загора, а висшето – в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 – 1983 е учител по морал и право, естетика, обществознание, логика и психология във ФЕГ „Ромен Ролан“. От 1983 – 1990 преподава философия в Медицинска академия – гр. София. През 1986 г. защитава кандидатска дисертация на тема „Методологически проблеми на психология на установката“.

От 1991 до 1997 г. е народен представител в VII Велико народно събрание, в 36-о и 37-о Народно събрание. В 37-ото НС е председател на Комисията по образование и наука.

Главен редактор на теоретичното списание на БСП „Ново време“ от 2000 г. до 2015. В периода 2008 – 2015 е първи зам.-главен редактор и и.д. главен редактор на вестник „Дума“. От 2005 г. досега е главен редактор на българското издание на френския месечник „Монд дипломатик“. Носител на наградата на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков“ (2012).

Член е на Националния съвет на Национално движение „Русофили“ и ръководи аналитичния център на организацията. През 2017 г. става действителен член на Международната славянска академия за наука, образование, изкуство и култура.

Член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели.

Автор на книгите: „Психология на подсъзнанието“ (научна), „Войната на Мърфи“ , „Христос не возкресе“ (публицистични), „Приказка за Буда“ и „Молба за Рая“ (художествени).

Източник: http://epicenter.bg

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код