Новият омбудсман: Наследството на Манолова е една активна институция


Сподели:
10 Септември 2019, Вторник
Водеща тема остават монополите

Позицията на омбудсман е много важна за страната. Отговорността е огромна. Това заяви новият омбудсман на Република България доц. д-р Диана Ковачева в ефира на БТВ.Тя допълни, че предшественичката ѝ Мая Манолова е взела решението да подаде оставка бързо, затова тя е нямала време да се подготви психически. „Тя ми каза, че е решила да работи по друг начин за гражданите и да се яви на изборите за кмет на София. Наследството, което ми оставя е една активна институция“.

„Институцията има потенциал. Тя е жива, докато гражданите имат доверие в нея. Работата не е лесна. Органът няма пряка законодателна власт. Фактът, че има внесени 27 законодателни инициативи в Народното събрание, от които 9 са уважени, обаче показва, че има добро сътрудничество. Има няколко важни законопроекта, които трябва да бъдат приети първо, като Законът за свръхправомощията на банките“, коментира Ковачева.

„Институцията на обмудсмана трябва да е много настойчива. Не можем да вземем отношение във връзка със съдебната система“, разясни тя.
От думите ѝ стана ясно, че гражданите трябва да получават справедливост.Една от водещите теми, с които ще се заеме новият омбудсман са монополите. „Много важно е съдът да следи за неравноправни клаузи, Законът за личния фалит, „Топлофикация“ - също“, изброи приоритетите си Диана Ковачева.


В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код