След настояване на премиера директорът на „Хоризонт” Николай Кръстев подаде оставка


Сподели:
13 Септември 2019, Петък
Борисов коментира в Русе, че случилото се с Великова е „глупост”, извършена от "главанаци"

Директорът на програма „Хоризонт” на Българското национално радио Николай Кръстев е подал оставка тази сутрин, съобщи bTV, като се позова на самия Кръстев.

Според Кръстев всеки трябва да си носи отговорност за действията. "Това е морален акт", споделил той.Пред журналисти в Русе премиерът Борисов пък обяви, че той е поискал оставката заради случая със Силвия Великова.

Днес пред сградата на радиото се проведе безпрецедентен журналистически протест срещу решението на радиото да свали от ефир съдебния журналист Силвия Великова. Участниците в демонстрацията, политици и граждани видяха в решението цензура, докато радиото обяви, че е липсвал плурализъм при отразяването на някои теми.

Не ми е оказван натиск за свалянето на Силвия Великова от ефир, подчерта днес Кръстев.

В крайна сметка Великова беше върната в ефир, докато междувременно „Хоризонт” замлъкна безпрецедентно тази сутрин заради… непланирана техническа профилактика.

Комисията за регулиране на съобщенията обяви, че започва проверка на спирането, със случая се зае и СЕМ.

Премиерът Бойко Борисов коментира в Русе, че случилото се с Великова е „глупост”, извършена от "главанаци", като специално се е чул с нея, за да разбере какво се е случило.

„Разпоредих, аз не познавам директора на БНР, никога не съм го виждал, помолих да му предадат, защото изпълнителната власт само дава парите и не се меси. Казах му, че все пак съм и председател на партия, което ме прави шеф на най-голямата парламентарна група, която е гласувала за неговия избори и, ако не оправи това безобразие, днес сутринта няма да дойда в Русе, а ще дойда в парламента и ще поискам групата да му вземе оставката или да му иска оставката”, закани се Борисов.Николай Кръстев отрече да му е оказван натиск и пое изцяло отговорността за взетото решение за Великова.

Кръстев повтори основните тези от разпространената по-рано днес позиция на държавното радио - че водещата не е сваляна от ефир, а са направени промени в графика на водещите по две причини: заради наказателно постановление от Съвета за електронни медии за изнесени в ефир лични данни на непълнолетен в подготвено от Великова съдържание, както и за участие на журналиста по време на годишния й отпуск в предаване на БНР с призив слушателите да вземат участие в протест.
Кръстев обясни действията си с липсата на административен опит, като уточни, че изненадващо е поел поста директор на програмата. Той неколкократно нарече случилото се "лична грешка" и подчерта, че не му е въздействано.

Източник: http://epicenter.bg

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код