Епископ Шнайдер: "Ватиканът предаде Иисус Христос като Единствен Спасител на човечеството"


Сподели:
17 Септември 2019, Вторник
Решението на Ватикана да приеме документ, утвърждаващ, че „разнообразието на религиите“ е „по Божията воля“, без да коригира това твърдение, е равнозначно на „поощряване на пренебрегването на Първата заповед“ и „предателство към Евангелието“, каза епископ Атанасиус Шнайдер

В ексклузивно интервю за LifeSite News, по повод подкрепена от Ватикана инициатива за популяризиране на „Документ за братство между хората за световен мир и съвместно съжителстване“ (Document for Human Fraternity for World Peace and Living Together), помощникът за Астана, Казахстан, каза, че „колкото и благородни да са подобни цели като „братство между хората“ и „световен мир“, те не могат да бъдат препоръчвани за сметка на обезценяването на истината – единствеността на Иисус Христос и Неговата Църква.“

Разпространяването на този документ в невярната му форма ще „парализира мисията на Църквата at gentes” и ще „задуши горещата ѝ ревност за проповядване на всички хора“, каза епископ Шнайдер. Той добави: „Опитите за мир са обречени на провал, ако не са в името на Иисус Христос“.

„Висша Комисия“

Преди месец Ватиканът обяви, че в Обединените Арабски Емирства е била учредена мулти-религиозна „Висша Комисия“, чиято цел е да приложи документа „За братство между хората за световен мир и съвместно съжителстване“, който папа Франциск е подписал на 4 февруари 2019 г. в Абу Даби, заедно с Ахмад ел Тайеб, Велик имам на Ал Ажар, по време на тридневна апостолическа визита в Арабския полуостров.

Членове на седемчленната комисия  (католици и мюсюлмани), включително личният секретар на папа Франциск, брат Йоанис Лази Гаид и президентът на понтификалния съвет за междурелигиозен диалог, архиепископ Мигел Анхел Аюсо Хихот.

В изявление от 26. Август, говорителят на Ватикана Матео Бруни каза, че папа Фрнациск „насърчава усилията на Комисията за запознаване с Документа; той благодари на ОАЕ за демонстрираното твърдо обвързване към братството между хората и изразява надеждата, че подобни инициативи могат да се породят в цял свят“.

Противоречив документ

Документът от Абу Даби буди противоречие с твърдението, че „плурализмът и разнообразието“ на религиите е по „Божия воля“.

Пасажът, будещ противоречие, гласи:

Свободата е право на всеки човек: всеки индивид се радва на свобода на вярване, мисъл, изразяване и действие. Плурализмът и разнообразието на религии, цвят, пол, раса и език са пожелани от Бог според Неговата Премъдрост, чрез която Той създаде човешките същества. Тази Божествена мъдрост е източникът, от който произлиза правото на свобода на вярването и свободата да бъдеш различен. Поради това, фактът, че хората са принуждавани да се присъединят към определена религия или култура, трябва да бъде отхвърлен, както и налагането на културен начин на живот, който другите не приемат.

На 1 март 2019 г. по време на визита ad limina на епископите от Централна Азия в Рим, епископ Шнайдер, чийто диоцез се намира сред преобладаващо мюсюлманска нация, изразява загриженост относно тази формулировка пред папа Франциск. Папата казва, че разглежданата фраза за „разнообразието на религиите“ означава „по Божие допущение“ и дава изрично позволение на епископ Шнайдер и на други присъстващи епископи, да цитират неговите думи.

Източник: glasove.com

В категории: Интервюта, ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код