Откриват във Варна държавно училище по компютърно моделиране и компютърни системи.


Сподели:
Министър Вълчев: "Много е важно ние да имаме достатъчно специалисти в областта на моделирането, компютърното програмиране и дигиталната креативност.”
19 Септември 2019, Четвъртък
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи днес важна новина за Варна.
Той е на посещение в града, за откриването на новата учебна година в Икономическия университет.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи днес важна новина за Варна.
Той е на посещение в града, за откриването на новата учебна година в Икономическия университет.

В Бургас и София вече функционират държавни училища по компютърно моделиране и компютърни системи. Министърът поема ангажимента и Варна да бъде сред градовете с училища-центровете за развитие на информационни технологии.
В началото това ще е училище с държавно финансиране. За това са и срещите на министъра с академичните съвети на Икономическия и Техническия университети. На тези срещи ще бъдат обсъдени възможностите за създаването на подобно държавно училище.

„Най-вероятно в началото ще бъде към Министерството на образованието в партньорство с двата университета.”, заяви министър Вълчев.
Предложението е високо технологичното училище да бъде разположено в Техническия университет. В бъдеще то може от държавно да стане общинско, но това е въпрос на анализи и преговори.
"Много е важно ние да имаме достатъчно специалисти в областта на моделирането, компютърното програмиране и дигиталната креативност. Въведохме предмета компютърно моделиране в 3 клас, разширяваме в гимназиален етап процента на приема в профили и професии, свързани с информационните технологии и компютърните системи", каза министърът.

„Вече 2 години функционира Национала програма за IT кариера за ученици в гимназиален етап, които се обучават в други професионални направления, а не в такива свързани с информатиката и компютърните системи. По този начин те ще имат възможност на допълнително обучение в размер на 900 часа в 4 центъра в страната и ще придобият професионална квалификация за „приложен програмист”.

„Трябва да увеличим приема в аграрния, инжерния и природоматематическия цикъл. От всички недостатъци, които имаме, най-драматичен ще бъде недостигът в тези направления. Всички висши училища трябва да се настроят да работят с по-малко студенти срещу по-високо финансиране. Работодателите търсят икономисти, но такива които са с по-добро владеене на математика, а не просто такива записали да учат икономика", допълни Вълчев.

Източник: vlastta.com

В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код