Теменужка Петкова: "Отношенията ни с Русия са прагматични и се основават на взаимен интерес"


Сподели:
20 Септември 2019, Петък
Руската страна не е повдигала темата за шпионския скандал, изтъква министърът на енергетиката

От 1 януари 2020 година трябва да тече газ по тръбата, но тази дата няма как да бъде изпълнена, ще направим всичко възможно да съкратим сроковете. Много скоро трябва да бъдат завършени първите 11 км, след това е налице съществуваща инфраструктура"

Отношенията ни с Русия са прагматични и се основават на взаимен интерес.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю


Тя добави по време на провелото се 17-о заседание на Междуправителствената комисия между Българи и Русия за икономическо и научно-техническо сътрудничество въпросът за така наречения шпионски скандал не е бил повдиган от руска страна. „По време на заседанието бяха обсъдени абсолютно всички въпроси от двустранен интерес. По никакъв начин тези събития не са повлияли на нашите отношения.“, посочи тя. Тя добави, че са били обсъждани важни въпроси в областта на енергетиката, транспорта.

Решенията, които се взимат в рамките на Междуправителствената комисия са възможно най-доброто за България. Защитаваме националните си интереси, но не е ставало дума за т.нар. шпионски скандал. Категорични сме, че той не се е отразил на отношенията ни с Русия, подчерта енергийният министър.


"От началото на процеса за Турски поток досега всичко е извършено в рамките на законодателството и не виждам причина да има проблеми. Беше направена промяна в енергийната стратегия на страната и този проект е сред стратегическите. Нямаме време за губене, трябва да започнем реални строителни дейности.


От 1 януари 2020 година трябва да тече газ по тръбата, но тази дата няма как да бъде изпълнена, ще направим всичко възможно да съкратим сроковете. Много скоро трябва да бъдат завършени първите 11 км, след това е налице съществуваща инфраструктура", обясни още Петкова.

Попитана дали ще се плащат милиони левове като санкции, тя бе категорична, че не. "Нека българските граждани да бъдат спокойни. Няма клаузи за санкции в договорите", категорична е тя."Не се отказваме от транзитните такси след 2030 година, направили сме икономически анализ и това, което се показва от тях е, че ще получим над това, което ще е като приход от такси. До 250 дни трябва да бъде изграден проекта. В началото на 2020 година трябва да сме готови. На никого нищо не се подарява, а отстояваме нашия национален интерес. Никой няма интерес да има едни празни тръби. Ще изискваме това, което се дължи по договор, разбира се.

Тръбите са наши, решението е наше, трябва да реагираме адекватно и да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа. За Турски поток даваме близо 2 млрд. лева. А ще спечелим над 9 млрд. лева. Това е в пъти повече от всеки друг вариант", обясни още енергийният министър.

На въпрос дали ще се случи АЕЦ "Белене", тя заяви, че много се надява. "Надявам се да има възможност за един успешен изход от този казус. Държавата ще участва в този проект - ще имаме блокираща квота, също и като собственик на материалната база. Интересът е много голям и заявките са направени за срок от 20-25 години. Северна Македония иска да купува 10% от произведения ток за целия живот на централата. По отношение на процедурата - до средата на 2020 година трябва да приключи", обясни министър Петкова.

"До 30 години е удължен животът и на двата реактора на АЕЦ "Козлодуй", каза тя.

Източник: epicenter.bg

В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код