България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги


Сподели:
20 Септември 2019, Петък
Участието на България в проекта "Традуки" дава възможност за подпомагане на българските книгоиздатели

Народното събрание ратифицира единодушно и на две четения Рамковото споразумение за проекта „Традуки“ и присъединяването на министерството на културата към него за популяризиране на българските автори в Европа.

В проекта участват културните ведомства на редица европейски държави, както и страни като Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Лихтенщайн, Швейцария и др. С присъединяването на Министерството на културата ще се подпомага участието на българските книгоиздатели в международни панаири на книгата и ще се популяризират български автори и произведения чрез превод на различни езици, както и чрез срещи между автори, преводачи, издатели, критици и учени.

Проектът предвижда още обмен на опит в областта на превода на белетристика и научно-популярна литература, както и възможност за популяризиране на българската съвременна детско-юношеска литература.

Финансовият принос на българското Министерство на културата към проект „Традуки“ ще бъде в размер на 10 000 евро.

Участието на страната ни дава възможност за подпомагане на българските книгоиздатели в международни панаири на книгата, както и български автори да представят произведенията си на европейската сцена. Освен това българските автори ще могат да популяризират произведенията си чрез превод на разнообразни езици, което ще даде тласък на родната ни литература и кногоиздаване.

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа, Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код