Белият дом разсекрети разговора на Тръмп и Зеленски, демократите обвиняват президента в предателство


Сподели:
26 Септември 2019, Четвъртък
Германия и ЕС не правят почти нищо за Украйна, отбелязва държавният глава на САЩ

Тръмп е помолил украинския си колега да обсъди с адвоката Рудолф Джулиани и главния прокурор на САЩ Уилям Бар ситуацията около украинската газова компания „Бурисма“, свързана със сина на Джоузеф Байдън

Белият дом публикува стенограма от телефонния разговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и украинския му колега Владимир Зеленски, предават TACC и Агенция "Фокус".

"Президентът Доналд Тръмп публикува разсекретена нередактирана стенограма от телефонния си разговор с украинския президент Владимир Зеленски на 25 юли 2019 г.", се казва в съобщение на говорителя на Белия дом. Стенограмата бе публикувана ден, след като председателят на Конгреса - демократката Нанси Пелоси, официално подкрепи започването на процедура по импийчмънт срещу Тръмп и го обвини в „предателство“.

Според публикувания текст Тръмп е помолил Зеленски да обсъди с адвоката Рудолф Джулиани и Главния прокурор на САЩ Уилям Бар ситуацията около украинската газова компания „Бурисма“, свързана със сина на бившия вицепрезидент на САЩ Джоузеф Байдън.

"Джулиани е много уважаван човек. Той беше кмет на Ню Йорк, прекрасен кмет и бих искал той да Ви се обади. Ще го помоля да Ви се обади заедно с Главния прокурор на САЩ. Руди много знае какво се е случило . Ако можете да говорите с него, би било прекрасно", е казал тогава американският президент.

"Много се говори за сина на Байдън, че Байдън е спрял разследването. Мнозина искат да разберат това. Всичко, което можете да направите с Главния прокурор (по този въпрос), би било чудесно", е добавил Тръмп.

Същевременно, според стенограмата, президентът на САЩ не е принуждавал украинския си колега да започне разследване на действията на сина на Байдън в замяна на финансова и военна помощ от Вашингтон за Киев.

Твърденията са, че Тръмп е упражнил натиск в този разговор върху Зеленски, е с цел да бъде преизбран за втори мандат през 2020 г. Разговорът предизвика голям скандал във Вашингтон. Във вторник Камарата на представителите на САЩ, контролирана от Демократическата партия, обяви началото на процедурата по импийчмънт срещу Тръмп. Демократът Байдън е най-вероятният конкурент на Тръмп в предстоящите президентски избори в САЩ през следващата година.

Германия „не прави почти нищо за Украйна... всичко, което правят, е да говорят". Това са думите на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп към украинския президент Владимир Зеленски, цитира изданието Politico.

Според разпространените данни, Тръмп казва на Зеленски: „Ние правим много за Украйна. Отделяме много усилия и много време. Много повече, отколкото правят европейските страни, а те трябва да ви помагат повече".

След това американският президент казва на колегата си от Украйна, че „Германия не прави почти нищо за вас. Всичко, което прави, е да говорят. Когато раговарях с [канцлера на Германия] Ангела Меркел, тя говори за Украйна, но не прави нищо за страната. Голяма част от европейските страни действат по същия начин, така че мисля, че това е нещо, което искате да знаете – САЩ бяха много добри към Украйна".

Украинският президент се съгласява с Тръмп: „Да, вие сте абсолютно прав. Не само на 100%, но всъщност на 1000% и мога да ви кажа следното. Аз разговарях с Ангела Меркел и се срещнах с нея. Също се срещнах и говорих с [френския президент Еманюел] Макрон и им казах, че те не правят толкова, колкото би трябвало да правят по въпросите със санкциите [срещу Русия]. Те не ги прилагат“.

Зеленски продължава: „Оказва се, че Европейският съюз трябва да бъде най-големият ни партньор, но технически САЩ са много по-голям наш партньор от ЕС“.

Според информационен лист на Европейската служба за външна дейност обаче, от 2014 насам ЕС е отделил над 15 милиарда евро безвъзмездни средства и заеми за Украйна, припомня изданието.

В коментар на публикуваната стенограма Владимир Зеленски заяви пред журналисти, че си е мислил, че Белият Дом ще публикува само част от телефонния му разговор с американския държавен глава Доналд Тръмп - само с думите на последния, предава кореспондент на УНИАН от Ню Йорк, където Зеленски коментира въпроса пред журналисти по време на сесията на Общото събрание на ООН.

„Помислих си, че ще публикуват своята част...“, заяви той.

Освен това Зеленски подчерта, че никой не може да го натиска и че е открит човек.

„Никой не може да ме натиска и никой няма да ме натиска. Всеки човек може да говори каквото иска. Аз съм открит... Е, публикуваха го, моля, публикувайте, ако искате, всички разговори. Макар че аз лично смятам, че такива разговори между президенти на независими страни не трябва да се публикуват. Има геополитика, има някои планове, но аз не се страхувам от това“, подчерта той.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код