Словения се готви да блокира влизането на Хърватия в Шенген


Сподели:
26 Септември 2019, Четвъртък
Загреб трябва да приеме решението на арбитражния съд за границата между двете държави

"Върховенството на закона е един от ключовите стандарти, които страните, възнамеряващи да се присъединят към Шенгенското споразумение, трябва да изпълняват", подчерта словенският външен министър Миро Церар

„Върховенството на закона е един от ключовите стандарти, които страните, възнамеряващи да се присъединят към Шенгенското споразумение, трябва да изпълняват. И това включва зачитането и прилагането на международните споразумения и решенията на международните съдилища“, заяви в Ню Йорк Миро Церар, министър на външните работи на Словения, пише базираният в Брюксел портал EURACTIV.

Изявлението идва в отговор на новините, че Европейската комисия ще даде зелена светлина на Хърватия да влезе в Шенгенската зона на 16 октомври. Единствените страни-членки на Европейския съюз, които не са част от Шенген, са България, Хърватия, Кипър и Румъния.

Посланието на Церар е ясно: Хърватия трябва да приеме решението на арбитражния съд във връзка с границата й със Словения.

През 2009 г Любляна и Загреб се съгласиха да отидат на международен арбитраж, за да разрешат своя спор около малко парче суша и морската граница в северната част на Адриатическо море и по този начин да отключат преговорите за присъединяване на Хърватия към ЕС.

Но Хърватия се отказа от арбитражния процес, след като медиите съобщиха, че са водени тайни разговори между словенския съдия в ад хок арбитражния съд и словенски представител.

Словенците се опасяват от факта, че хърватският премиер Андрей Пленкович, чиято партия е част от ЕНП в Европейския парламент, ще лобира за Хърватия на срещата в четвъртък с настоящия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Любляна винаги сочи с пръст членството в ЕНП на Юнкер и Пленкович, отбелязва медията.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код