Андрей Райчев: "В София кметът е потенциален президент или премиер, ще има балотаж"


Сподели:
27 Септември 2019, Петък
На евроизборите имаше удари над кръста, сега се играе по-позитивно

При втори тур в столицата Мая Манолова може да спечели, ако успее да мобилизира 100 000 избиратели, които традиционно не гласуват, заяви социологът

„Евроизборите бяха класическа очерняща кампания. На финала обаче се получи класическата разлика между БСП и ГЕРБ от 100 000 гласа и голям брой негласували. Сега Йорданка Фандъкова и Мая Манолова осъзнават, че който посегне на лошото, ще загуби. Затова и двете играят позитивно.“ Това заяви в ефир социологът Андрей Райчев.
Райчев прогнозира балотаж в столицата.

„Двете най-големи партии си мерят силата. Ако се стигне до балотаж - София не е червен град, няма как БСП да спечели и те го осъзнават“, коментира той. Според анализа на Райчев десните традиционно са против БСП, но сега са и срещу ГЕРБ. При балотаж между Фандъкова и Манолова те ще трябва да избират между две неприятни неща, смята Райчев.  Според него Манолова ще спечели, ако успее да мобилизира 100 000 избиратели, които традиционно не гласуват.

Според политическия психолог Антоанета Христова, едната кандидат-кметица на София, изглежда обрана, по-спокойна, говореща за бъдещето, докато другата работи активно за налагане на собствената си теза.

„С напредването на кампанията БСП все повече се прилепва към Мая Манолова. Нейният характер на поведение е сама срещу всички. На такъв кмет в СОС ще му е много трудно. Това ще е или битка без успех или битка с други мотиви. Фандъкова има проблем с посланията си към младите, а именно да се промени управлението без да се отрича миналото. Младите не разбират управлението на мнозинството в СОС“, посочи проф. Христова.

„В София кметът е потенциален президент или министър-председател, а в страната не е така“, подчерта Андрей Райчев. Той прогнозира, че в повечето градове, старите кметове ще ги преизберат.

На въпрос дали се усеща ли се липсата на Цветан Цветанов проф. Христова заяви, че е нямало ефект от неговото отсъствие на евроизборите. Сега обаче на тези избори ще се види как това ще се отрази на ГЕРБ. Тя бе категорична, че за да тръгнеш да правиш изследователски институт, трябва да си независим, а не партийно обвързан.


„Той тръгва да отделя нещо и това няма как да не даде отражение“, коментира Райчев. Той допълни, че не е изключено да се създаде нов политически проект.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код