Републиканците в Сената поискаха разследване за връзките на Клинтън и Байдън с Украйна


Сподели:
01 Октомври 2019, Вторник
В опит да разобличат усилията на демократите да хвърлят мръсотия по Доналд Тръмп

Председателят на финансовата комисия в Сената Чък Грасли и председателят на комисията за вътрешна сигурност Рон Джонсън писаха на Генералния прокурор Уилям Бар

Републиканците в Сената на САЩ възобновиха разследването за това, дали украинците са били в координация с Демократическата партия, за да предоставят уличаваща информация за президента Доналд Тръмп преди изборите за държавен глава през 2016 година, пише американското консервативно издание Washington Examiner

Председателят на финансовата комисия в Сената Чък Грасли и председателят на комисията за вътрешна сигурност Рон Джонсън писаха на Генералния прокурор Уилям Бар, че освен това искат да знаят дали Министерството на правосъдието има информация от украински прокурори, която противоречи на обяснението на бившия вицепремиер Джо Байдън за заплахата да се задържи помощ от 1 милиард долара за Киев.

Двамата високопоставени републиканци са изпратили писмото няколко дни, след като демократите в Камарата на представителите обявиха, че започват официално разследване за импийчмънт на Тръмп заради проведения на 25 юли телефонен разговор между президента и украинския му колега Владимир Зеленски. Демократите твърдят, че Тръмп е използвал властта на поста си, за да принуди украинския държавен глава да разследва Байдън, като го е заплашил да задържи помощта от 1 милиард долара.

Както отбелязва изданието, републиканците отдавна искат да разобличат усилията на демократите да хвърлят мръсотия по Тръмп и неговата кампания чрез украинското правителство.

Грасли пише за първи път до Министерството на финансите през юли 2017 година с искане за информация относно „наглите усилия на Националния демократически комитет и кампанията на Хилъри Клинтън да използват правителството на Украйна с изричната цел да намерят негативна информация за тогавашния кандидат Тръмп, за да навредят на кампанията му“.

По думите на Грасли, основен играч в операцията е американката от украински произход Александра Чалупа, чиято цел е била „да разкрие предполагаемите връзки между тогавашния кандидат Доналд Тръмп, Пол Манафорт и Русия“.

Грасли и Джонсън искат да знаят дали Бар разследва „връзките и координацията“ между украинските правителствени служители и Националния демократически комитет или кампанията на Клинтън.

Те също така искат от Бар да обясни защо не е изискано от Чалупа да се регистрира като чуждестранен агент.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код