Der Spiegel: "В Берлин са възмутени от поведението на Зеленски в телефонния разговор с Тръмп"


Сподели:
01 Октомври 2019, Вторник
Вашингтон остро критикува нежеланието на Германия и Франция да доставят оръжие за Украйна

Както каза президентът на САЩ - "Ангела Меркел говори много, но прави малко". Реакцията на Зеленски: „Вие сте напълно прав. Не на 100%, а на 1000%“

Хуморът и способността за язвителна ирония – това са качествата, заради които в Украйна обичат Владимир Зеленски като сатирик. И на поста президент на страната Зеленски нямаше нищо против да се шегува. Наскоро той развесели участниците в конференцията „Ялтинска европейска стратегия“ с игрив чат в Whatsapp, пише германското издание Der Spiegel в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Като сатирическо произведение се чете и протоколът от телефонния разговор между президентите на Украйна и САЩ. Например, когато Зеленски се хвали, че по време на последната си визита в Ню Йорк е отседнал в Хотел на Доналд Тръмп. Или когато казва, че в хода на предизборната си кампания е използвал някои методи на американския лидер: „Вие сте великолепен учител за нас“.

Това, което обсъждаха Тръмп и Зеленски, никога не е било предназначено за обществеността, затова техните думи трябва да се приемат сериозно. Това се отнася и за пасажа, в който двамата политици критикуват германското правителство. Както каза Тръмп - "Ангела Меркел говори много, но прави малко". Реакцията на Зеленски: „Вие сте напълно прав. Не на 100%, а на 1000%“.

„Няма да коментираме това“, заяви официален представител на правителството в Берлин. Но в същото време от германската коалиция посочиха следните цифри - от началото на украинската криза на Киев са изпратени 1,4 милиарда евро, включително 544 милиона за помощ в развитието на икономиката, 110 милиона като хуманитарна помощ, както 500 милиона евро кредити.

„Упреците на Тръмп „най-малкото не са справедливи“ – така критикува изказването на американския президент председателят на фракцията на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Бундестага Ролф Мюцених.

„Европейците предоставиха на Украйна милиардни суми, изразяващи се в двуцифрени числа, а също така въведоха срещу Русия програма за санкции, каквато не е имало дори по времето на Студената война“, отбеляза Норберт Рьонтген, председател на парламентарната комисия по външни работи.

Тръмп и Зеленски не са доволни, на първо място, от факта, че Меркел не е заела ясна позиция по отношение на Русия и че Германия и Франция отказват да доставят оръжие за Украйна, докато САЩ изпращат противотанкови оръжия и „несмъртоносна“ военна техника в Източна Европа.

Ирония на историята: Джо Байдън, най-многообещаващият кандидат от Демократическата партия за следващите президентски избори, споделя критичното мнение на Тръмп за Меркел.

В мемоарите си той описва срещата с канцлера Меркел на Мюнхенската конференция по сигурността през 2015 година. „Бях разочарован, когато тя след своята реч решително отказа да достави истинско оръжие на украинските военни, които се намираха в неизгодно положение“, пише Байдън.

Дипломатическите усилия на Меркел не бяха споменати в телефонния разговор на Тръмп дори с една дума – за недоумение на Берлин.

„А нали именно канцлерът Меркел и тогавашният министър на външните работи Щайнамайер направиха всичко, за да не възникне обширен военен конфликт в този регион“, казва ръководителят на фракцията на ГСДП Мюцених.

В момента посланикът на Украйна в Берлин Андрей Мелник се опитва да изглади ситуацията. По неговите думи, президентът Зеленски цени високо „изключителния личен принос на канцлера Меркел“.

Досега федералното правителство се надяваше, че при новия украински президент Минският процес ще се възроди. През октомври, след продължително прекъсване, трябваше да се проведе среща на държавните и правителствените ръководители на участващите страни в Нормандския формат. Но въпросът заседна по време на преговорите, по-специално по въпроса за изборите в окупираните територии в Източна Украйна.

Въпреки недоволството от Зеленски, федералното правителство смята, че аферата е била инициирана от Вашингтон.

Според политика от Християндемократическия съюз (ХДС) Рьонтген този разговор демонстрира как Тръмп използва властта „за лични интереси, в интерес на своята избирателна кампания, както и против Германия и Европа“.

Неговият колега от ГСДП Мюцених счита, че Тръмп остава верен на своя девиз: „По-добре направи раздор, отколкото да работиш за взаимно разбирателство и партньорско решение на проблемите“.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код