Омбудсманът Ковачева консултира българи от Западните покрайнини


Сподели:
02 Октомври 2019, Сряда
Десетки жители на Босилеград и Западните се възползваха от възможността да се консултират с омбудсмана на България Диана Ковачева и обществения защитник на Сърбия Зоран Пашалич по време на приемната, организирана от тях във вторник.
Тя отвори врати в библиотеката "Христо Ботев"в Босилеград. Ковачева и Пашалич отговаряха на въпросите на посетителите до следобедните часове, извън предварителната програма.

Общата приемна е част от проект, финансиран по линия на българската помощ за развитие и се организира със съдействието на посолството България в Белград. Първоначално са се записали над 80 души, но някои са се отказали по различни съображения.

"Основният проблем остава местната власт. Хората тук имат поведение на хора, които се боят, които се крият, които не знаят зад кой ъгъл кой ги следи и какво ще направи. Това не е нормално." - коментира посланикът ни в Белград Радко Влайков, който през целия ден беше в Босилеград.

Омбудсманът Диана Ковачева изслуша всички, които искаха да й зададат въпроси, а някои от проблемите бяха записани от хората от екипа ѝ.

По думите й, въпросите са основно от две групи: "Въпроси, свързани нарушено право на собственост - недвижими имоти и реституция, които се отнасят най-вече към сръбския омбудсман, който да съдейства чрез местните власти. Втората група, които също са много сериозни проблеми, са свързани с нарушения на правото на здравословна околна среда. Става въпрос за замърсяване на почвата и въздуха заради работата на 2 мини тук."

Източник: news.bg

В категории: Новините, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код