Вижте какво решение за Ирландия предлага Джонсън на ЕС


Сподели:
03 Октомври 2019, Четвъртък
Вижте какво решение за Ирландия предлага Джонсън на ЕС

Северна Ирландия да остане в единния европейски пазар до 2025 г., а между нея и Обединеното кралство да има митнически съюз

Двадесет и девет дни преди предвидения в момента краен срок за Брекзит британският премиер Борис Джонсън направи своето "последно предложение" за сделка с Европейския съюз и заяви, че ако то не бъде прието на срещата си на върха на 17 и 18 октомври в Брюксел, Обединеното кралство ще си тръгва без споразумение на 31 октомври, съощава Франс прес.

Споразумението, договорено от Тереза Мей, предшественичката на Джонсън, беше отхвърлено три пъти от британския парламент, който беше несъгласен главно с "предпазната клауза" (т.нар. backstop - англ.), механизъм, който трябва да изключи възстановяването на границата в Ирландия между британската провинция на север и републиката, членка на ЕС на юг след Брекзит.

Според британския всекидневник "Телеграф" новото британско предложение предвижда Северна Ирландия да остане в единния европейски пазар до 2025 г. като се формира митнически съюз между нея и Обединеното кралство.

Според предложението би имало две "своеобразни" граници: митнически контрол между двете Ирландии и регулаторен контрол в Ирландско море, което отделя Великобритания от северноирландската й провинция.

По-късно в сряда Джонсън уточни, че „движението на стоки между Северна Ирландия и Република Ирландия ще бъде декларирано“, като физическите проверки ще се извършват в търговските обекти, а не на границата.

Външният министър на Република Ирландия Саймън Ковъни каза, че "не е много окуражен" от тези информации:

В сегашната си форма предпазният механизъм предвижда цялото Обединено кралство да остане в митнически съюз с ЕС както и засилено регулационно съгласуване на Северна Ирландия с ЕС.

Перспективата за възстановяване на границата между двете Ирландии в случай на липса на сделка тревожи особено Дъблин, който вижда в нея заплаха за мира в Северна Ирландия. Той беше установен трудно с т.нар. споразумение от Разпети петък през 1998 година след три десетилетия насилие между републиканските националисти (католици), които се привърженици на обединението на острова, и лоялистите юнионисти (протестанти), привърженици на оставането на Северна Ирландия под британската корона.
Източник: clubz.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код