Депутатите приеха промени в Закона за борба с трафика на хора


Сподели:
03 Октомври 2019, Четвъртък
Измененията са одобрени окончателно
Регламентира се международноправния статут на Националната комисия за борба с трафика на хора като национален орган за докладване

Депутатите приеха промени в Закона за борба с трафика на хора на второ четене, предаде репортер
Измененията са внесени от Министерски съвет.

Те са продиктувани от необходимостта за спазване на международните правни инструменти, по които България е страна, както и от нуждата да се отстранят противоречия в разпоредби, които практиката е доказала за неприложими. Промените са свързани с развитието в институционалната рамка за противодействие на трафика на хора, както и с приетия от Министерски съвет Национален механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик.

Промените, свързани с привеждане на националното законодателство с изискванията на международните правни норми, са породени от необходимостта за ефективно прилагане на Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора.

Конвенцията въвежда наднационални минимални стандарти и механизми за третиране жертвите на трафик, както и за оказването на необходимата им подкрепа и закрила. Конвенцията, която е в сила за Република България от 2007 г., предвижда т. нар. период за възстановяване и размисъл, който се предоставя на жертвите на трафик на хора за първоначално възстановяване след травмата, причинена от трафика и експлоатацията, за прекъсване на връзките с трафиканта, както и за вземане на съзнателно и информирано решение дали да съдействат за наказателното преследване на дееца. Важен момент в промените е регламентирането на международноправния статут на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) като национален орган за докладване. Досега НКБТХ изпълняваше изпълнява тази функция, което налага необходимостта статутът да бъде уреден и на законодателно ниво.

Източник: epicenter.bg

В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код