18 починали в САЩ заради електронна цигара


Сподели:
04 Октомври 2019, Петък
Най-малко 18 души са умрели в Съединените щати, а други 1080 са диагностицирани с белодробни заболявания поради пушене на електронна цигара.

Това се посочва в доклад, публикуван в четвъртък от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Според документа са били докладвани смъртни случаи в 15 щата. Специалистите на Центровете за контрол и превенция на заболяванията посочват, че по-голямата част от случаите (70%) са мъже, докато в 80% от случаите говорим за хора на възраст под 35 години. От тях 16% са подрастващите, които са под 18-годишна възраст.

През последните месеци в Съединените щати се засили дебатите за това дали електронната цигара има отрицателен ефект върху здравето. В началото на септември секретарят на здравеопазването и човешките услуги Алекс Хазард обяви, че властите на САЩ искат значително да ограничат продажбата на ароматни електронни цигари в страната. През август Министерството на здравеопазването в Илинойс регистрира първата в страната смърт от електронни цигари от тютюнопушенето. Починалият е диагностициран с тежко респираторно заболяване.

САЩ забраняват продажбата на електронни цигари на лица под 18 години

През януари Скот Готлиб, ръководител на Администрацията по храните и лекарствата, заплаши производителите на електронни цигари с пълна забрана за продажба на техните продукти, ако през 2019 г. броят на тютюнопушещите се увеличи. Той цитира статистически данни, събрани от агенцията, според които броят на тийнейджърите, които пушат в САЩ, се е удвоил през последните години поради наличието на електронни цигари.

Източник: news.bg

В категории: Новините, Здраве,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код