Евролидерите подкрепиха Северна Македония и Албания за старт на преговорите за ЕС


Сподели:
04 Октомври 2019, Петък
Позицията е на Жан-Клод Юнкер, Урсула фон дер Лайен, Доналд Туск и Давид Сасоли

Изявлението представлява най-силната досега подкрепа за двете страни от Западните Балкани. Но не всички държави-членки на ЕС са съгласни - Франция и Холандия, не са склонни да отворят вратата за нови членове

Висшите лидери на ЕС заявиха в съвместно изявление, че е „време да започнат преговори за присъединяване” със Северна Македония и Албания, съобщи БГНЕС.

Позицията  е на напускащия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и неговата наследница Урсула фон дер Лайен, както и от шефа на Съвета на ЕС Доналд Туск и от ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли. Изявлението представлява най-силната досега подкрепа за двете страни от Западните Балкани. Но не всички държави-членки на ЕС са съгласни - Франция и Холандия, не са склонни да отворят вратата за нови членове. Все пак лидерите на ЕС отбелязаха, че държавите-членки по принцип се съгласиха преди повече от година, че преговорите със Северна Македония и Албания трябва да започнат, и че обещаха официално решение през този месец.

„Независимо дали ЕС сега реши да започне преговори за присъединяване с Македония и Албания, това е тест за способността на Съюза да изпълнява обещанията си и да гледа към бъдещето”, се казва в съвместното изявление.

В него се подчертава, че „Северна Македония и Албания направиха това, което ги помолихме“ по отношение на реформите, за да се подготвят един ден за присъединяване към ЕС. Северна Македония, например, промени името си за да уреди дългогодишен спор със съседна Гърция.

Лидерите на ЕС предупредиха, че дори и да започнат преговори за присъединяване, „няма гаранция за успех“ и ще трябва да се предприемат още реформи.

„Членството няма да се случи за една нощ”, казаха те. Вицепремиерът на Македония Радмила Шекеринска заяви миналия месец, че макар да е „много оптимистична“, поредно разочарование ще „даде възможност на автократи и популисти“.
Източник: epicenter.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код