Теменужка Петкова: "Енергийната ни система е готова за есенно-зимния сезон"


Сподели:
04 Октомври 2019, Петък
Енергийната ни система готова за есенно-зимния сезон

През последните 4 години Министерство на енергетиката извършва регулярни проверки относно готовността на електроенергийните предприятия за работа при есенно-зимни условия. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти.

Тя взе участие в откриването на пресконференцията "Енергийна и градска киберсигурност".

В момента също тече такава проверка, а според първоначалните резултати от нея системата е стабилна, а енергийните предприятия са в много добро състояние. Те имат необходимата техническа готовност да посрещнат падането на температурите.

Енергийният министър посочи още, че продължава да се търси възможност за прекратяване на дългосрочния договор за изкупуване на електрическа енергия с "Контур Глобал", а причина за това са резултатите от икономическите анализи.

Теменужка Петкова отбеляза и подобряващото се финансово състояние на ТЕЦ Марица-Изток 2.

В изявлението си пред журналисти енергийният министър заяви още, че процедурата за АЕЦ "Белене" е на етап заявление за участие за избор на стратегически инвеститор.

"Сега се прави анализ, до края на месец ноември ще бъде готова кратката листа с компаниите, които може да се водят преговори. Към тях ще бъде подадена покана за предоставяне на обвързваща оферта и след това ще започнат и преговори по същество", обясни Теменужка Петкова.

Към настоящия момент се извършват проверки в 3-те ЕРП-та и в Електроенергийния системен оператор ЕСО. Министър Петкова разполага засега само с първоначални данни, тъй като проверката продължава.

Източник: epicenter.bg

В категории: България, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код