Помпео пристигна в Охрид за срещи със Заев и Пендаровски


Сподели:
04 Октомври 2019, Петък
Една от темите на разговорите ще бъде дестабилизиращата роля на Русия в региона

Очаква се държавният секретар на САЩ да потвърди преспективата на Скопие за членство в НАТО

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в Охрид. Той бе посрещнат на летището от македонския си колега Никола Димитров, а в рамките на визитата са предвидени срещи с президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев, съобщава скопският телевизионен канал „Алсат – М“

Очаква се Помпео да има изява пред медиите в около 16 часа местно време (17:00 българско).

На срещите в Охрид, както съобщиха от Държавния департамент на САЩ, Помпео отново ще подчертае, че Преспанското споразумение е изключителна и смела стъпка от страна на лидерите на Северна Македония и Гърция, която гарантира стабилизиране и просперитет на региона и присъединяването на страната към НАТО и в Европейския съюз.

Помпео ще увери македонските лидери, че САЩ са фокусирани върху Западните Балкани като стратегически важна част от идеята за обединена Европа. Тъкмо порази тази причина се провежда и посещението на първия дипломат на Вашингтон - „за да потвърди отново съюза с 29-ия (Черна гора) и 30-ия (Северна Македония) член на НАТО".

„Северна Македония е кандидат за член на Алианса и участва дълго време в мисии на НАТО“, цитира изданието думите на служител на Държавния департамент, който припомни, че са изминали 25 години от установяването на дипломатически отношения между Вашингтон и Скопие.

Съгласно разпространената информация, разговорите в Охрид ще се съсредоточат върху възможностите за сигурността и икономическо развитие на страната. Една от темите ще бъде дестабилизиращата роля на Русия в региона.

Протоколът предвижда Помпео да посети и църквата "Света Богородица Перивлепта", която е реновирана и със средства, осигурени от Американската агенция за международно развитие (USAID), т.е. на американските данъкоплатци.

Помпео, който е 70-ият държавен секретар на САЩ, започна посещението си в региона от Ватикана, откъдето замина за Черна гора. След Охрид той ще отпътува за Гърция.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код