Шефът на БПГА: "До Нова година няма причини за поскъпване на горивата, сивият сектор е 20-30%"


Сподели:
04 Октомври 2019, Петък
Държавата е абдикирала от контрола на газовите уредби за автомобили, смята Живодар Терзиев

Според изпълнителния директор на БПГА Андрей Делчев, връщането на възможността битовите газови бутилки да се пълнят на газ станциите е огромна стъпка назад в законодателството

До Нова година няма причини за поскъпване на горивата. Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Джон Винсент Атанасов

"Смятам, че нито избори, стачки, „жълти жилетки“ и протести на "малки производители" ще доведат до скок на горивата", категоричен е Терзиев, който участва в семинар по проблемите пред бранша в Боровец.

В България има три мита, свързани с цените на горивата - първият е сезонноста на цените, вторият - че цените тук не са свързани с международните цени и третият, че цените бързо се вдигат, но трудно се свалят, каза Живодар Терзиев.

„Всички си спомняме ценовия пик на борсите след 14 септември, когато бяха ударени рафинериите в Саудитска Арабия. Българският пазар реагира спокойно като стоковите наличности ни позволиха да не правим веднага повишения на цените. Сега ценовите нива са почти на тези, от началото на септември, макар че в периода 16 - 20 септември бяхме с една идея над средните нива“, каза Живодар Терзиев.

Според него най-лошото и притеснителното на световните пазари е минало и не се очакват резки пикове, регистрирани в средата на септември. Терзиев представи пред журналисти графика, според който ценовите пазари се движат плавно и не се виждат резки движения.


Средната международна цена на едро за 1000 литра дизел, превалутирана в лева е 922 - 923 лева, докато у нас тя е 911 лева, каза Живодар Терзиев. Тоест, българският пазар на горива на едро се движи под най-ниските цени за международния пазар, посочи Терзиев.

В цената от 911 лева са включени разходите за логистика, за транспорт, за военновременни запаси и другите складови разходи. Ако към международната цена се добавят тези разходи, те ще са еквивалентни на 935 - 940 лева за 1000 литра на едро за дизела, уточни Терзиев.

На 16 септември цените на петрола се повишиха рекордно след атака срещу две петролни рафинерии в Саудитска Арабия. Американският президент Доналд Тръмп обвини за нападенията Иран и предизвика нови опасения, че военен удар срещу страната е неизбежен.

На черно, в нелегални обекти, дизелът се търгува по 1,60 лева за литър, а дизел с платени данъци и акцизи на цена 1,60 лева няма, заяви Живодар Терзиев.

Фючърсите “Брент“ скочиха с 12 долара в първите минути на търговията – най-големият скок от създаването им през 1988 г. Това е увеличение с 20%, докато западно-тексаският суров петрол скочи с повече от 8 долара или с 15%.

Съхранението на газовите бутилки трябва да се извършва внимателно както от собствениците, така и от търговците на горива. Не може пълненето на битови бутилки да се извършва от всяка станция и от случайни лица, обяви Живодар Терзиев, цитиран от БГНЕС.

По отношение на газовите бутилки за автомобили, Терзиев заяви, че държавата е по-скоро абдикирала от проверките на автомобилите.

„Регистърът с автомобилните газови бутилки е непълен, наскоро видяхме как в един подземен гараж се запали такси от бутилка с пропан бутан. По контрола има какво да се свърши, но това не е предмет на БПГА. Това е работа на колегите по поддръжката, надзора и дори сервизите“, обясни Терзиев.

„Контролът на автомобилните газови уредби е на хартия добър, но при приложението е недостатъчен“, категоричен е председателят на БПГА.

Според изпълнителния директор на БПГА Андрей Делчев, връщането на възможността битовите газови бутилки да се пълнят на газ станциите е огромна стъпка назад в законодателството, което крие сериозен риск от инциденти и укриване на данъци. „Т.е уврежда фиска, бизнеса и обществото. Не можем да разберем защо някои искат да махнат това, което близо десет години беше норма“.

По изчисления на БПГА сивият сектор на горивата е между 20-30%.

„Би трябвало да се направи и оценка какъв ще е този дял след приемането на закона. В момента ние не виждаме нелегални танкери, които влизаха от Сирия. И до ден днешен Агенция „Митници“ не ги намери, както и цистерните, които разкарваха горивото“, допълни членът на УС на БПГА Валентин Златев.

"Законът за горивата, който се очаква да влезе на 28 октомври, именно това изсветлява. Няма нищо друго на всеки един оператор, което да пречи да се регистрира по този закон - къде му е адресът и бизнесът“, отбеляза Златев в коментар по повод готвените протести на асоциация от малки търговци на горива.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код