Джонсън: "Върховния съд да се произнесе по въпроса Брекзит без сделка"


Сподели:
07 Октомври 2019, Понеделник
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън иска да попита Върховния съд на страната да вземе решение за някои части от Закона Бен, който го принуждава да изпрати писмо до Европейския съюз и да потърси отлагане на Брекзит.

Информацията разпространява вестник "Дейли телеграф", позовавайки се на високопоставен източник от британското правителство.

Джонсън, който е категоричен, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври, конкретно иска от съда да разгледа тази част от закона, която го задължава да изпрати писмо и да поиска отлагане на Брекзит. Ако правителството на Великобритания внесе случая в съда, Джонсън може да се наложи да се яви пред Върховния съд.

През миналата седмица анти-Брекзит активисти в Шотландия поискаха от Върховния граждански съд в Единбург да издаде заповед, която да принуди Джонсън да поиска отлагане на Брекзит в случай, че не бъде прокарано ново споразумение до 19 октомври. Решението на съда в Шотландия се очаква в понеделник.

В началото на септември Камарата на общините прие законопроект за блокиране излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври без сделка. Впоследствие и Камарата на лордовете гласува за отлагане на Брекзит до 31 януари.

Източник: news.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код