Театър „Но” разказва за Орфей - Японско изкуство с участието и на български актьори.


Сподели:
07 Октомври 2019, Понеделник
Японско изкуство, но с участието и на български актьори беше представено в Античния театър в Пловдив, като част от програмата на Европейската столица на културата.

За седемвековната традиция на театър „Но”, постановката „Орфей” е революция. Действието се развива извън пределите на Страната на изгряващото слънце. В европейската столица на културата, сенсей Акихиро Ямамото разчупва стереотипа.

„Най-голямата трудност, която срещнах в създаването на тази пиеса и изпълнението й, беше да изразя с японски класически изразни средства, една легенда, една пиеса, която се развива на място толкова далеч от Япония”, каза Акихиро Ямамото.

Идеята за адаптацията е на Мая Бежанска. „Аз мисля, че за пръв път Ямамото театър правят нещо, което не е тяхна история и то история. Този театър съществува от 650 години и всички истории са много древни. Сенсей беше много впечатлен от историята на Орфей и с голямо желание и удоволствие реши да я адаптира”, разкри актрисата.

Репетициите и подготовката на спектакъла продължават близо половин година. Време, в което българите, деца от различни институции усвояват вековните канони на театър „Но”.

„Те имат страшно много правила, по които работят, като походка, стойка, вътре има много ритъм” споделя тя

Източник: nova.bg

В категории: Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код