Диана Ковачева: "Жителите на Босилеград информират за замърсяване на почвата и водата"


Сподели:
08 Октомври 2019, Вторник
Българското малцинство в града е изразило тревога по отношение на обучението на майчин език

Многократно се е увеличил броят на злокачествените заболявания в района, каза омбудсманът

Жителите на Босилеград информират за повишаване на броя на злокачествените заболявания сред местното население във връзка със замърсяване на почвата и водата от обогатителната фабрика в село Караманица. Това каза в интервю  омбудсманът Диана Ковачева.


Тя подчерта, че наши сънародници и сръбски граждани от Босилеград са сигнализирали за това обществения посредник на България и на Сърбия Зоран Пашалич в изнесената обща приемна.


„Става въпрос за поречието на река Драговищица, където се извършват минни обогатителни дейности в района на община Босилеград, които замърсяват както почвата, така и водата. Гражданите, които ни сезираха с оплакването, съобщават, че са замърсени не само водата, която те използват за напояване и за отглеждане на селскостопански животни, но и подпочвените води, които се използват за пиене. Един от най-тревожните сигнали, които ние получихме, е свързан с тревога за здравето на хората. Те изнесоха данни, че многократно се е увеличил броят на злокачествените онкологични заболявания на хората, живеещи в района“, обясни тя.

Омбудсманът Диана Ковачева допълни, че българското малцинство в Босилеград е изразило тревога по отношение на обучението на майчин език на децата в предучилищна възраст, което към момента липсва като възможност. Те настояват да има притурки към учебниците по български език, които да са свързани с историята, географията и културата на България. Дава се възможност от страна на Сърбия 30% от учебниците да бъдат свързани именно с България, но това все още не е факт, обясни омбудсманът. Проблем има още с липсата на инвестиции в района и намаляване на броя на хората от българско малцинство на територията на Босилеград, каза още тя.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код