Ботьо Ботев "Разкриват се факти около разстрела на Луканов!"


Сподели:
08 Октомври 2019, Вторник
Има ли връзка между убийствата на бившия премиер и Илия Павлов
Бившият премиер Андрей Луканов беше разстрелян пред дома си в София от наемен убиец преоблечен като клошар на 2 октомври 1996 г. 3 куршума попадат в гърба му, а един пронизва слепоочието му. За убийството са осъдени Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев. Присъдите им обаче по-късно са отменени, защото съдът решава, че самопризнанията им са изтръгнати с мъчения.

Веднага след смъртта на бившия премиер в печата се появяват много и различни версии - от покушение на "енергийната мафия" до битови причини. Покушението продължава да е обект на множество коментари и днес. По този повод потърсихме гледната точка на дългогодишния директор на отдел Убийства в полицията Ботьо Ботев. Ето как г-н Ботев отговори на въпросите:

- Г-н Ботев, на 2 октомври се навършиха 23 години от разстрела на бившия български премиер Андрей Луканов. Как си обяснявате обаче толкова години по-късно агресивната политика на някои медии в защита на хората, които бяха изправени на подсъдимата скамейка и на първа инстанция получиха доживотни присъди?   

- За мен това е необяснимо, а и не съм се интересувал и не се интересувам да правя анализ и извод на онова, което се публикува в средствата за масова информация.  Това е тяхно право на начин на публикации, на начин на изучаване, на начин на третиране на проблемите.

Аз винаги съм бил застъпник на една теза: Истината е една, тя не е двойна, рано или късно тя излиза. Убеден съм бил, че в този случай нещата ще се получат така. И когато говорим за този случай специално, която е една болка на Ботев, защото той не е случай на Ботев, той е случай на България. Какъв е Луканов е отделна страна, каква е неговата роля, исторически в процесите, които се развиваха, е отделна страна. Но тук се касае за едно убийство. Аз винаги съм разсъждавал, не само разсъждавал, а и действал в тази насока. Примерно много пъти хора са питали, когато работим по едно от бандитските убийства, защо ти губиш време денонощие работиш  и така нататък. Аз питам, защо? Ами как, той е бандит, не се занимавай с него. Аз съм им казвал, мен това не ме интересува. Както работиш за един бандит, така работиш и за един обикновен човек.

Това е едно убийство и никой няма право да лишава от живот това, което природата е дала. И винаги съм го казвал, какъвто ще да е той. Така че  нещата, свързани с това как е работено по Луканов - аз съм работил или тези, които са били около мене - сме работили както към всяко едно друго убийство.  Въпросът тук е, че се касае за смъртта на един бивш премиер.   - Има големи противоречия в общественото пространство, г-н Ботев, от една страна аз съм се запознал с доста от свидетелски показания, материали, които недвусмислено говорят за самопризнания на обвиняемите и то в присъствието на техни адвокати и част от разпити, дадени пред съдия. Как е възможно тези хора да бъдат малтретирани, когато по време на разпитите присъстват техните адвокати?  - Аз бих искал да поставя въпроса, че в тоя аспект, както повторих преди малко, са въвели в заблуда цялото българско общество. Аз ще изходя от това, какви са мотивите, по отношение на оправдателната присъда. Извеждам онова, което е по материалите.

Искам да подчертая нещо друго, че в практиката няма подобен случай, в който по едно дело първа инстанция да издаде пет най-тежки присъди, а втората инстанция да ги анулира. Това в практиката, която аз съм изследвал и гледал, мисля, че няма. По един или два случая, примерно замесени преки извършители, възможно е. Когато изхождаме от мотивите за оправдателната присъда, основните са три – първото и основното, то протича под  всичките дела, касаещи, ще стане може би въпрос за тях,  включително и Сергей Шанин, включително и кладенеца – упражнено насилие, тоест изтръгнати показанията с насилие.    - Да, ето Вие държите във вашия кабинет една картина на къща в Копривщица, която беше наречена „Къщата на ужасите”, тя ли е разковничето на този случай, къщата в Копривщица?

- Не мога да кажа, че там е разковничето. Разковничето по случая е в цялата многообразна, огромна бих казал работа, която се проведе от един голям колектив от хора, специалисти в различните области.  Това го подчертавам най-отговорно в един много дълъг период от време. Но, за да се стигне до онова, което даде пътеката  за разплитане на случая, да действително започна от тази къща. И ще обясня защо.  От едно от многото мероприятия, които се провеждаха, се работеше по една украинска група от Ровно, които имаха отношение по убийството на Сергей Шанин, украинец, който беше убит в България , шест месеца преди убийството на Луканов с пистолета на Луканов. Едно и също оръжие е стреляло, това беше брънката. Това беше материалната  не само следа, а насока.

Най-вярната, най-точната, която опитът и практиката налага това, че оръжието беше същността на всичко онова, което се водеше и свързваше двата случая по отношение извеждане на цялостната мотивировка за разговорите. Шанин беше убит и в последствие, тъй като се работеше паралелно по двете дела, много работа се хвърли там, и се стигна, че участие в убийството имат въпросната Ровненска групировка. Нейните членове бяха задържани в България след едно дълго пребиваване в Турция, където бяха подготвени доста работи в оперативен порядък и тъй като се контролираше абсолютно всичко, не знаехме кога ще влязат в България и бяха задържани в България на границата на България.  

За тях предварително с решение на Министерството на вътрешните работи на най-високо равнище, беше взето решение да се работи в тази така наречена прословута Къща на ужасите. Това беше вила на МВР, мотивите бяха няколко. Първо, с тези хора да се работи колкото е възможно извън обсега на журналистическия интерес, това е едно, второ, което е, няма да скрия, тъй като вече се пусна в пространството,  там беше оборудвано с разрешени разузнавателни средства, тази къща, с разрешение на съдия и така нататък.

Източник: blitz.bg

В категории: Интервюта,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код