Грижата за поддържането на Морската градина на Варна е на нов по-технологичен етап


Сподели:
08 Октомври 2019, Вторник
Грижата за поддържането на Морската градина на Варна е на нов по-технологичен етап.
В ход е процедурата за доставчик на Резистограф. 


Това е уред, чрез който се прави анализ на състоянието на дървото. Чрез тънко свредло, което прониква в дървото без да го наранява, уредът дава яснота за състоянието и дървена конструкция от вътре. Електрониката изпитва здравината, анализира информацията и дава информация дали  конкретното дърво е здраво.

Стоян Аргиров, управител на общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“: "Резистографът ще предоставя графични изображения на плътността на обследваното дърво и така да се преценява вътрешното му състояние - дали има наличие на гъбични образувания и хралупи, има ли опасност от прекършване, падане. На база на тази информация специалистите ще могат да преценят много по-точно дали на едно дърво следва да се извърши частична или цялостна резитба, как да бъде укрепено или лекувано. С помощта на резистографа ще се извършва картотекиране и последващ мониторинг на  растителността в Морската градина", 

Общинското предприятие през тази година извърши и засаждането на 150 броя едроразмерна дървесна и над 1000 бр. храстова растителност.

За поддържането на парка ще бъдат закупени и  два броя нови специализирани мотометачни машини, които ще се ползват за автоматизирано чистене на алеите. Те са оборудвани с водни дюзи над четките за намаляване на фините прахови частици във въздуха.

Помислено е и за коситбата и резитбата. За да се намалят разходите за консумативи и ще се спре ползавнето на горива и масла, като общинското предприятие ще достави и акумулаторна техника.

Източник: vlastta.com

В категории: Новините, Новините,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код