„Шпигел“:" Криза около наследничката на Ангела Меркелл Ще бъде ли номинирана за канцлер?"


Сподели:
08 Октомври 2019, Вторник
Християндемократи лансират идеята за първични избори в партията

Резервите спрямо лидерката на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер растат както в редиците на собствената й партия, така и сред хората, пише авторитетното немско издание spiegel.online.

Анегрет Крамп-Каренбауер, популярна като АКК, смени Ангела Меркел на лидерския пост на ХДС миналата година, а след избирането на Урсула фон дер Лайен за председател на Еврокомисията застана начело на министерството на отбраната.

По традиция лидерът на ХДС се счита за кандидат за канцлер. Сега Меркел довършва мандата си, но дали АКК ще бъде номинирана за канцлер от партията при следващите избори? Или евентуално при предсрочен вот, ако Голямата коалиция се разпадне?

Изданието търси отговор на тези въпроси, като обръща внимание на редица факти, които сочат криза около кандадитурата на Крамп-Каренбауер.

Така например младежите в ХДС настояват да се направат първични избори в партията по въпроса кой да е кандидат за канцлер. Младежкият лидер Тилман Кубан заяви пред ARD (цитиран от „Шпигел“), че кандидатурата на АКК не може автоматично да се поставя. Старият съперник на АКК Фридрих Мерц, който се състезава с нея за председателското място на конгреса, също подкрепя идеята за първични избори. Консервативното крило в ХДС „Съюз на ценностите“ стартира онлайн допитване сред партийните членове, което сондира нагласите за вътрешен вот.

В анализа се уточнява, че АКК остава фаворит, но се изброяват обстоятелства, които поставят под съмнение автоматичната й номинация – ниски стойности на одобрение, дори отстъпление при допитванията по поръчка на „Шпигел“; влизането й в правителството не повиши авторитета й в партията, нито й донесе повече подкрепа сред гражданите; в началото на годината имиджът й бе свързван с големи надежди, но в рамките на девет месеца вече търпи щети.

Любопитен момент в публикацията е допускането, че след конгреса на ГСДП в началото на декември и избор на ново ръководство, може да се стигне до напускане на Голямата коалиция. Съответно – до нови избори.
Тогава въпросът за канцлерската номинация ще бъде поставен в спешен порядък.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код