Кабинетът дава път на Северна Македония към ЕС с условия: "Спиране на антибългарската кампания!"


Сподели:
09 Октомври 2019, Сряда

Министрите ще обсъдят и проект на решение за предложение до президента за издаване на указ за награждаване на Венко Александров с орден „Св. св. Кирил и Методий“ и на Христо Григоров с орден „За гражданска заслуга“ първа степен


Очаква се правителството да приеме позиция за Северна Македония.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева съобщи вчера част от условията, които София поставя на Скопие, за да подкрепи Северна Македония за започване на преговори за членство в ЕС.

Никога една подкрепа не е безусловна, коментира вчера пред bTV Захариева и изброи следните условия:

- Прекратяване на всякакви претенции на Северна Македония за каквито и да е малцинства в България;

- Заличаването на табели с антибългарска идеология (например "българските фашистки окупатори");

- Спиране на езика на омразата и антибългарската кампания от страна на организации и медии, финансирани от държавата;

- Постигане на съгласие за Гоце Делчев и за Илинденско-Преображенското въстание;

- Поемане на ясни ангажименти кога ще бъдат отразени в учебниците по история темите, по които Съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Македония има съгласие;

Ние ще подкрепим започване на преговори с ЕС, но с ясно включване в Преговорната рамка на тези условия. Те са и критерии за присъединяване, подчерта Екатерина Захариева


Дневният ред на правителственото заседание предвижда да бъде обсъден проект на решение за приемане на доклад относно изпълнението на плана за действие за 2019 г. с мерките, произтичащи от членството на България в ЕС към 30 септември 2019 г.

Министрите ще обсъдят и проект на решение за предложение до президента за издаване на указ за награждаване на Венко Александров с орден „Св. св. Кирил и Методий“ и на Христо Григоров с орден „За гражданска заслуга“ първа степен.

Министрите ще разгледат и проект на решение за приемане на програма за дейността по създаването на Кадастъра и Имотния регистър през 2019 г. и на отчет за дейността по създаването на Кадастъра и Имотния регистър през 2018 г. На заседанието ще бъдат разгледани и Проект на постановление за допълнение на постановление номер 181 на МС от 2009 г. за определяне на стратегическите проекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, както и Проект на решение за предоставяне на безвъзмездна хуманитарна помощ на Албания.

В дневния ред на правителството е включено още разглеждането на Проект на решение за учредяване на възмездно безсрочно ограничено вещно право – сервитут върху част от поземлен имот – публична държавна собственост в полза на „Додромонтаж“ ЕООД – София и „Юротим“ ООД – Петрич. Министрите ще обсъдят още и Проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи-трансфери за 2019 година.

Във вниманието на министрите ще попадне и разглеждането на Проект на решение за утвърждаване на споразумението между Република България и Република Туркменистан за сътрудничество в областта на пощенските съобщения, електронните съобщения и информационните технологии.

Министрите ще разгледат и Проект на постановление за приемане на наредба за условията и реда за определяне на мерките за защита на информационните и комуникационните системи на стратегическите обекти от значение за националната сигурност и за осъществяването на контрол.

Във фокуса на обсъжданията ще бъде и Доклад за одобряване на резултатите от участието на Република България от участието й в заседанието на Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел през септември тази година. Друга точка от дневния ред е разглеждането на Доклад за одобряване на резултатите от участието на страната ни в неформалното заседание на ЕКОФИН на 13 и 14 септември 2019 г. в Хелзинки.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код