И Лекари специализанти на протест в София!


Сподели:
10 Октомври 2019, Четвъртък
Лекари специализанти излизат на протест в София
Днес по обяд те ще се съберат пред Министерството на здравеопазването, за да заявят, че повече няма да търпят да ги принуждават да напускат страната, вместо да останат да лекуват хората в регионите, където има недостиг на медици.

Протестиращите обясниха, че основното им искане е да има ефективна държавна политика по задържане на младите кадри у нас.

Преди месец младите лекари се срещнаха с представители на здравното министерство и Българския лекарски съюз, където представиха исканията си

Поискахме така да бъдат съставени политиките, че ние да сме стимулирани да останем, а всъщност този акт предвижда нашето насилствено задържане тук, което като ефект ще даде едни огромен отлив на млади кадри от системата, прогнозира д-р Александра Вълчева, лекар специализант по анестезиология в "Пирогов", по повод идеята на МЗ три години след специализацията да се работи в одобрено от Министерство на Здравеопазването лечебно заведение.

Наредбата в сегашния ѝ вид е по-скоро насочена лобистки към големите болници, защото поправката в последния текст просто предвижда и кадрите да остават в базата за специализация, посочи специализантката.

Според нея е необходим списък, от който специализантите да могат да излизат. Такъв обаче нямало, както няма списък и на специалности.

Големите болници сега ще бъдат субсидирани, а ние имаме като цяло против цялата концепция насила да бъдем задържани, където и да е, обясни д-р Вълчева.

Здравното министерство размисли - няма да има служебно разпределение на млади лекари
Източник: news.bg

В категории: Здраве,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код