Орбан призна тежко поражение - загуби Будапеща и още 10 големи града на кметските избори


Сподели:
14 Октомври 2019, Понеделник
Днес гражданите на Будапеща решиха, че е дошло време за нещо различно, каза той
Управляващата партия на унгарския премиер Виктор Орбан – ФИДЕС, претърпя загуба на изборите за кмет на столицата Будапеща, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.

Кандидатът на ФИДЕС Ищван Тарлош, който заема кметския пост в Будапеща от 2010 г. насам, бе победен от претендента на опозицията Гергели Карашони. От предварителните резултати стана ясно, че последният е получил подкрепата на около 50% от избирателите в столицата, докато Тарлош е събрал около 45% от гласовете.

Говорител на Карашони заяви, че Тарлош е поздравил по телефона 44-годишния си опонент за победата. „Правителството уважава решението на гражданите на Будапеща", заяви говорител на правителството пред местните медии.

Кандидатите на опозицията отбелязаха успехи и в други градове на Унгария - предварителните резултати сочат, че те печелят местните избори в десет от 23-те големи унгарски градове.

"Днес гражданите на Будапеща решиха, че е дошло време за нещо различно. Ние приемаме това решение. В името на интересите на Унгария и на гражданите на Будапеща ние сме готови за сътрудничество" с опозицията, заяви на пресконференция унгарският премиер Виктор Орбан.

Орбан каза, че се очаква Фидес да спечели местните избори в над половината от градовете с население над 5000 души и подчерта, че на национално ниво неговата партия остава най-силната в Унгария.

Премиерът Орбан изтъкна, че Фидес ще трябва да анализира резултатите от изборите и да направи необходимите корекции на политиката си.

"Преподадохме на всички урок по демокрация. Появи се опозиционно обединение, каквото отдавна очакваха избирателите, и резултатът (от местните избори) ни казва, че това е пътят, по който трябва да продължим", каза пред ликуващите си симпатизанти победителят на изборите в Будапеща Гергей Карашони.

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код