Външните министри на Вишеградската четворка: "ЕС да започне преговори със Северна Македония и Албания"


Сподели:
14 Октомври 2019, Понеделник
Първите дипломати на Чехия, Полша, Унгария и Словакия призовават ЕС да започне преговори със Северна Македония и Албания
Призивът им е публикуван от европейската редакция на изданието Politico

Решението на Европейския съюз дали да започне преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания идва в момент, в който Блокът е изправен пред множество предизвикателства.
Проблемите пред нас (Брекзит, миграция, нестабилност в съседство, стартирането на работата на новата Европейска комисия) обаче не трябва да ни разсейват от това, което ЕС успя да постигне в Западните Балкани - и това, което все още можем да постигнем, като се придържаме към ангажиментите, които поехме в региона.


Преди 20 години катастрофалните и кървави войни след разпадането на бивша Югославия най-накрая приключиха. Значителни части от региона лежаха в руини. Новите страни от Западните Балкани и техните общества бяха опустошени и се нуждаеха от ръка, за да се измъкнат от руините, в които бяха потънали.


ЕС, сам по себе си резултат от мирен проект, разбра, че за да се стабилизира тази част от Европа, е необходимо да мотивират правителствата на страните от Западните Балкани да възстановят, реформират и демократизират своите държави и общества. Регионът също трябваше да се обедини около обща цел, която да стимулира сътрудничеството и да улесни помирението. Ето защо мъдрото решение да се обещае перспективата за членство в ЕС на всички страни от Западните Балкани бе взето на срещата на върха в Солун през 2003 г. - само месеци след подписването на договорите за присъединяване с 10 нови държави-членки на ЕС в Атина.


Този исторически ангажимент, повторен на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София през май 2018 г., потвърди решимостта на Общността да разпространява стабилност, сигурност, демокрация и просперитет на целия континент и да гарантира общо европейско бъдеще.
Включването на Западните Балкани в Съюза е в политически, икономически интерес на ЕС, както и такъв от гледна точка на сигурността.


Днес, 16 години след Солун, ние с удоволствие наблюдаваме, че разширяването се оказа една от най-успешните политики на ЕС. Напредъкът, постигнат от страните от Западните Балкани, е впечатляващ. Те преобразиха своите икономики, съдебни системи, публични администрации и апарати за сигурност.


Не трябва да забравяме обаче, че този напредък не би бил възможен без ясната перспектива за членство в ЕС. Целта на присъединяването към Общността служи като мощен мотиватор за правителствата и гражданите на страните от Западните Балкани да преминат през необходими, но често болезнени реформи. Ние не можем да не обръщаме внимание на тази реалност и да търсим извинения да не продължим напред с процеса на интеграция в ЕС.


Тъй като ЕС решава дали да започне преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания, важно е да се отбележи, че и двете страни са изпълнили критериите, които Брюксел им постави, като проведоха сложни вътрешни реформи. Освен това Северна Македония сключи историческото споразумение с Гърция, като разреши дългогодишния им спор за името на страната.

Като признание за този впечатляващ напредък през май 2019 г. Европейската комисия издаде безусловна препоръка за започване на преговори за членство в ЕС с двете страни. И все пак Северна Македония и Албания все още чакат „зелена светлина“ от националните правителства на ЕС. Стартът на преговорите за присъединяване е важна стъпка по пътя към присъединяването към ЕС, но не бива да се бърка със самото членство. Интеграцията в ЕС е фино балансиран процес, основан на заслуги, който има за цел да помогне на страните от Западните Балкани да се реформират и да се подготвят за членство в ЕС, като същевременно подобряват качеството на живот на своите граждани.

Той също е съвместен стратегически избор на ЕС и неговите партньори в региона. Включването на Западните Балкани в Съюза е в политически, икономически интерес на ЕС, както и в интерес с оглед сигурността. Преговорите са дългосрочен процес, който ще предостави на ЕС достатъчно място за контрол на реформите на страните-кандидати, включително тези в решаващата област на върховенството на закона. Годините, необходими за приключване на преговорите за присъединяване, също така ще предоставят на ЕС достатъчно време за обсъждане и въвеждане на промени, необходими за безпроблемното функциониране на ЕС преди и след приемането на нови членове.
Положителното решение ще изпрати ясен сигнал, че ЕС признава конкретните резултати при изпълнение на поставените от него условия.

Северна Македония и Албания с нетърпение очакват началото на нов етап от процеса на интеграция в ЕС. Време е да вземем смело решение за бъдещето не само на тези две страни, но и на Западните Балкани като цяло, както и на ЕС. Положителното решение ще изпрати ясен сигнал, че ЕС признава конкретни резултати при изпълнение на поставените от него условия. Това ще даде на региона свеж тласък за по-нататъшни реформи и трансформация.

Като даде възможност на Северна Македония и Албания да предприемат следващата стъпка в процеса на интеграция, ЕС ще потвърди отново своя ангажимент към стабилността, сигурността, демокрацията и просперитета на региона. И ще признае факта, че само чрез интеграцията на Западните Балкани ЕС може да бъде цялостен, а дългосрочните му интереси - добре защитени.

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код