Най-малко 78 пострадали по време на демонстрациите в Каталуня


Сподели:
15 Октомври 2019, Вторник
Демонстрантите обещаха, че протестите ще продължат във вторник

Вчера бяха произнесени присъдите на сепаратистки политици, участвали в организирането на референдума за независимост

Най-малко 78 души са пострадали по време на демонстрациите на привържениците на независимостта на Каталуния в понеделник вечерта, съобщава испанското издание El Pais

Според информацията на вестника, мнозинството от пострадалите са получили леки наранявания в района на първия терминал на летището в Барселона, където се проведе мащабна демонстрация, след като беше издадена присъда срещу лидерите на сепаратисткото движение. На летището полицията многократно е трябвало да използва сила срещу протестиращите. Една от организациите, подкрепящи независимостта на региона, призова за парализиране на работата на първия летищен терминал. В резултат достъпът до аеропорта на каталунската столица беше частично блокиран, което доведе до отмяна на повече от 100 полета.


Протести се проведоха във всички големи градове на Каталуния, което доведе до множество сблъсъци между демонстранти и служители на реда. Съобщава се за трима задържани. Сега железопътната връзка между Жирона и Фигерес е прекъсната. Предполага се, че неизвестни са повалили дърво върху релсите.


Привържениците на независимостта вече обещаха, че протестите ще продължат във вторник.


В понеделник върховният съд на Испания произнесе присъдите на каталунски политици, участвали в организирането на референдума за независимост. Те бяха осъдени на до 13 години затвор. Някои от замесените бяха признати за виновни в подбуждане към метеж и присвояване на обществени средства. Максимален срок получи бившият заместник-председател на правителството на автономния регион Ориол Хункерас.

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код