ЕС: "Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно"


Сподели:
17 Октомври 2019, Четвъртък
Темата ще бъде една от основните на започващата днес двудневна среща на върха в Брюксел
Завършването на процеса по ратифицирането на споразумението за излизане на Великобритания от структурите на Общността в срок до 31 октомври няма да бъде възможно, дори ако сделката бъде постигната в рамките на започващата в Брюксел двудневна среща на върха на Европейския съюз. Това предупреди представител на Брюксел, предават TACC

"Дори ако сделката бъде сключена (на срещата на върха на ЕС), приключването на нейното ратифициране вероятно няма да бъде невъзможно до края на октомври", заяви говорител на ЕС, чиято самоличност не се уточнява.

Държавните и правителствените лидери на страните от Европейския съюз се събират на двудневна среща на върха в Брюксел, на която – въпреки разпространения дневен ред от няколко точки, вниманието ще бъде приковано към финалните усилия за постигане на споразумение за излизане на Обединеното кралство от структурите на Общността преди крайния срок – 31 октомври 2019 г.

В последните дни на интензивни преговори Брюксел и Лондон постигнаха значителен напредък в преговорите за споразумението за Брекзит, но такова към настоящия момент не е договорено. Все пак мнозина се надяват на щастлива развръзка в следващите два дни.

Разговорите „напредват, но все още не са достигнали целта“, подчерта канцлерът Ангела Меркел пред германските депутати в Бундестага в реч, изнесена часове преди срещата на върха в Брюксел, на която ще бъде направен пореден опит за постигане на споразумение за организиран Брекзит преди крайния срок на 31 октомври.

Споразумение за предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз изглежда „близко, но не е гарантирано". Това обяви по-рано заместник-министърът на външните работи на Франция.

„Надяваме се на сделка и ако може да бъде обявена в следващите часове, това би било перфектно", заяви Жан-Батист Лемойн пред медии в Париж.

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код