Антон Митов става и.д. генерален директор на БНР


Сподели:
17 Октомври 2019, Четвъртък

СЕМ освободи предсрочно Светослав Костов


Съветът за електронни медии единодушно гласува за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов.

Решението е взето единодушно за 20 минути. Мотивът на комисарите е грубото нарушаване на Закона за радиото и телевизията заради безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт" на 13 септември 2019 г.

И петимата членове на СЕМ са счели, че директорът е този, който носи отговорността за дейността на обществената медия и затова са гласували за отстраняването му.

По-рано този месец СЕМ наложи на БНР две глоби заради спрения сигнал на "Хоризонт". Те бяха в максималния допустим от закона размер - 7 000 лв. за неспазване на условията на лицензията и 20 хил. лв. за нарушаване правото на информация.

Регулаторът поиска оставката на Костов, но той заяви, че не се чувства длъжен да я подаде. Няколко дни преди спирането на сигнала на радиото в БНР започнаха протести заради решението на директора да свали от ефир журналиста Силвия Великова. Тя беше върната на работа след намесата на премиера Бойко Борисов.
За спирането на сигнала на "Хоризонт" пък започнаха проверки на прокуратурата и Сметната палата.


Временно изпълняващ длъжността генерален директор на Националното радио регулаторът реши да е Антон Митов - директор Архивен фонд в БНР, съобщава националното радио.


Решението СЕМ да пристъпи към стартиране на тази процедура беше взето на 9 октомври с гласовете на председателя на медийния регулатор София Владимирова и членовете Ивелина Димитрова и Розита Еленова. Тогава с въздържал се гласуваха Бетина Жотева и Галина Георгиева.

СЕМ даде и 5-дневен срок на Светослав Костов да изложи съображенията си.

За да бъде прекратен предсрочно мандатът му днес, бяха нужни три от общо петте гласа на членовете на СЕМ. Решенвието е взето с пълно болшинство.

По време на дебата всички членове на СЕМ се обединиха около становището, че генералният директор на БНР носи персонална отговорност за спирането на програма "Хоризонт".

"БНР не трябва да спира никога, особено най-важната програма с най-голямо покритие, не е направено нищо да се обезпечи излъчването, посочи Ивелина Димитрова и подчерта, че е направен опит да се отстрани журналист".  Тя цитира Конституцията за неотменимото право на всеки да търси и разпространява информация и това не може да се ограничава дори по време на война. Това, което дори  и военно положение не може да направи, се случи под управлението на г-н Костов, изтъкна Димитрова.


Бетина Жотева също обяви, че ще подкрепи прекратяване на договора на Костов. Тя обясни, че за нея е било важно да се чуе становището на главната прокуратура. Беше много тягостно изслушване и допускам, че ще бъде още по-тягостно, ако прокуратурата образува досъдебно производство за случващото се в БНР. Съжалявам, че с колегата Костов, когото избрахме преди няколко месеца, ще трябва да решаваме отношенията си в съда, каза Жотева.


Галина Георгиева също каза, че ще подкрепи отстраняването на Костов. Розита Еленкова посочи, че съветниците са обвързани със закона. Накърнени са основните ценности. Професионалната и лична отговорност на генералния директор е огромна и смятам, че съветът даде достатъчно възможност на Костов да се справи с кризата. Базисно качество на мениджъра е спешно да търси пътища за справяне с кризите, а начините са колегиалност, честност, професионализъм, медиация. Вместо това получихме нападки, обвинения, заиграване с власта, със синдикализма, каза още Еленкова.

Тя изтъкна, че е "проблем напрежението в радиото. Тази атмосфера и сега затруднява нормалното протичане на работата в БНР. Постоянните протести показва наличие на отклонение от нормалната работа и невъзможност да се справят с тази ситуация. въз основа на това ще гласувам да бъде отстранен от поста г-н Костов".

Председателят на СЕМ София Владимирова заяви, че е дала глас за едни човек с дълъг стаж в радиото, който е дошъл при тях е и казал, че е приятелски приет. Три месеца по-късно трябва да кажа гласно пред всички вас, че считам, че този човек не се справи с поверената му отговорност, каза тя.

СЕМ не разполага с отговорите на въпросите какво се случи на 13 септемнври. Ясно е, че профилактика и проблеми с оптичния кабел нямаше. Не разирам какво е направил генералният директор, за да оправи проблема и да не се спира за 5 часа радиото, каза Вадимирова.


"Не бих могла да си позволя, като член на СЕМ, да чакам системност на тези нарушения", посочи председателят на съвета.

"СЕМ трябва да поеме отговорността по закон, за да спаси доверието в обществените медии, защото те са много важни", отсече Владимирова.


С пет гласа "за" членовете на СЕМ гласуваха за отстраняването на генералния директор.


Антон Митов, директор на архива на БНР, бе предложен и одобрен с пет гласа от Владимирова за генерален директор.

Кой е Антон Митов?

Антон Митов работи в БНР от 1977 г. Кариерата му е свързана основно с програма „Христо Ботев“. Автор и водещ е на предаванията „Как си ти?“, „Антон Митов шоу“, „Хоризонт на вълните на младостта“.

Автор е на две пиеси на абсурда, бил е и актьор в радиотеатъра на БНР.

„Производството на радиото ми е по-интересно - имаме уникално производство особено в областта на класическата музика, народната и джазовата музика, което седи и сериозно се пази в Архивния фонд. Има и интервюта на заслужили личности на литературата, изкуството и културата, както и на обществените науки“, казва наскоро в интервю Антон Митов, както и уточнява, че в момента продължава обработката на 900 000 подобни единици.

„Радиото е живот“, подчерта още в интервю за програма „Хоризонт“ журналистът, както и разказа как преди е искал да стане художник:
„Обаче не успях - скъсаха ме на втория изпит и тогава, понеже бях кандидатствал в Софийския университет, влязох Журналистика, а там се ориентирах веднага към Радиожурналистика, тъй като имаше два предмета по-малко от останалите, но беше по-интересно“.

„Някой ми каза, че ми е хубав гласът и затова стана всичко“, сподели още Митов, който преди да стане директор на Архивния фонд е бил репортер в програма „Хоризонт“, а също и водещ и главен редактор на програма „Христо Ботев“. Той е бил и водещ на хитовите предавания „Как си ти?“ и „Антон Митов шоу“, но и директор на „Радионет“ и новинар в университетското радио „Алма Матер“, автор на още предавания за радио и за телевизия, както и автор на пиеси на абсурда, и преподавател по журналистика към Софийския университет и към НБУ.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините, Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код