Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция"


Сподели:
17 Октомври 2019, Четвъртък
Това е хуманитарна драма със сериозни геополитически последици, предупреди тя

Радвам се, че тази позиция се споделя от европейските партньори, подчерта Канцлерът на ФРГ

Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел отново призова Турция да прекрати военната си операция в Североизточна Сирия и подчерта, че Германия няма да я снабдява с оръжия при сегашните условия. Съответното тя обяви в реч пред Бундестага преди отпътуването си за Брюксел за срещата на върха на Европейския съюз, предава TACC


„Днес и утре, разбира се, ще обсъдим отношенията с Турция. Ситуацията [с операцията на Анкара в Сирия] директно влияе на всички нас. Многократно, включително в личен разговор с турския президент призовавах за незабавно прекратяване на военната операция в Северна Сирия срещу кюрдските сили. И това го повтарям тук", цитира агенцията думите на германския лидер.


Меркел отбеляза, че при цялото разбиране на интересите за сигурност на Анкара, „военната операция в Сирия води само до нови човешки страдания" и жертви. „Това е хуманитарна драма със сериозни геополитически последици“, предупреди канцлерът на ФРГ.


„Следователно, при сегашните условия германското правителство няма да доставя оръжия на Турция. Радвам се, че тази позиция се споделя от европейските партньори", подчерта Меркел, като посочи, че военната операция на Турция може да обезсили успеха, постигнат в борбата срещу терористичната организация „Ислямска държава“.


В същото време тя засегна темата и за турските сондажи в Източното Средиземноморие. „Не можем да приемем Турция да пренебрегва териториалната цялост на държава-членка на ЕС [Кипър]. Ще обявим това на срещата на върха на ЕС", увери Меркел.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код