ВАС насрочи дело за спиране на обществената поръчка за детската болница


Сподели:
21 Октомври 2019, Понеделник
МЗ отговориха, че остават на позицията си и строежът може да бъде завършен

Сградата не отговаря на нормите за земетръс, смятат от Камарата на архитектите

За 11 ноември е насрочено дело във Върховния административен съд по втората жалбата на Камарата на архитектите за спиране на обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, предвидени за бъдещата детска болница в София. 

Сградата на бъдещата Национална детска болница не отговаря на нормите за земетръс, каза по-рано тази седмица заместник-председателят на Камарата на архитектите Петкана Бакалова:

"Последните нормативни изменения на противоземетръсните разпоредби са от 2012 година. Такъв тип сгради - с високо обществено значение, се изчисляват по Наредбата за еврокодовете, транспонирана в националното законодателство. Там ясно е казано, че според коефициента за земетръс на всеки район е дадена възможната етажност на сградите. При сгради за здравеопазване и образование те могат да бъдат до 5 етажа при по-висок коефициент и до 8 етажа, когато е по-малък. За София важи нормата 8 етажа".

Конструктивното обследване на сградата по поръчка на МЗ от 2019 година също не удовлетворява Камарата. Протоколите за изпитване на бетона и на армировката са от 2007 година.

КЗК отхвърли и двете жалби на Камарата на архитектите.

На запитване от МЗ отговориха, че остават на позицията си при първото обжалване, че според последното обследване на сградата за бъдеща детска болница, строежът може да бъде завършен след извършване на строително-възстановителни работи, а поради стратегическия характер на болницата МЗ ще осъществява оперативен контрол на всеки етап от изграждане на болницата.

Междувременно МЗ вече отвори офертите за изпълнител на обществената поръчка.

От здравното министерство посочват, че в качеството си на инвеститор ще контролират изпълнението на заданието на всеки етап от изграждането на обекта.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код