Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"


Сподели:
22 Октомври 2019, Вторник
Трябва да убедим Франция да преосмисли решението си за Северна Македония и Албания

Има индикации България да получи последния мониторингов доклад, въпреки че страната ни не е решила съдържателните според наблюдението проблеми. Това каза политологът Даниел Смилов.


Според него обаче отпадането на специално наблюдение безспорно ще бъде добра стъпка, тъй като ще разчисти пътя ни към еврозоната и Шенген.

Политологът обърна внимание, че се очаква мониторингът да бъде заменен от всеобхватен механизъм за страните-членки, който да отчита процесите в тях.

„Този по-всеобхватен мониторинг ще се отнася и до държави като Полша и Унгария, които напоследък като че ли успяха да ни изпреварят с проблемите, които създават. Ние обаче не трябва да се успокояваме, че в тяхната сянка нашите проблеми ще изглеждат по-малки и няма да правят впечатление. Новият механизъм ще бъде обвързан с евросредствата“, обясни Даниел Смилов. Той каза още, че при неизпълнение на определени изисквания може да се очаква и директна материална загуба за страната нарушител

България има преки интереси на Балканите и трябва да работи активно, за да убеди Франция да преосмисли решението си за блокирането на пътя на Северна Македония и Албания към ЕС, каза още политологът.

Франция изигра ключовата роля за блокиране на датата за преговори между Северна Македония, Албания и ЕС, обясни той, като уточни, че решението е лошо както за Общноста, така и за самата Македония. Ще има дестабилизация не само в югозападната ни съседка, но и в целия регион, добави политологът.

„Франция би искала преди да започне следващото разширение, ЕС да задълбочи интеграцията между сега съществуващите членове, да се стигне до по-тесен и интегриран Съюз, в който решения да се взимат по-лесно и общностният интерес да бъде по-добре защитен. Според мен е валиден аргумент и е в интерес на България да има по-дълбока интеграция в областите като банков съюз, а и ни предстои интегриране в еврозоната“, коментира Даниел Смилов.

Той каза още, че преди да се пристъпи към разширяване на ЕС е необходимо затягане на интеграционните процеси в рамките на Общността. Според него зелената светлина за преговори на Северна Македония и Албания с ЕС не пречи на идеята за задълбочаване на интеграцията в Общността. Другият френски аргумент за блокиране на евроинтеграцията на двете страни е, че част от държавите-членки на ЕС са влезли неподготвени и създават проблеми с фундаментални принципи на Общността, добави политологът.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код