Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък


Сподели:
22 Октомври 2019, Вторник
Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък. Ако от ЕК предложат да отпадане на мониторинга върху правосъдната ни система, то това няма да е заради успешната борба на страната ни с корупцията и с организираната престъпност, а заради промени в контекста.

Това заяви Иванка Иванова от правната програма на Институт "Отворено общество" по повод предстоящото обявяване от Европейската комисия (ЕК) на докладите по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

"Препоръките, заложени в механизма за сътрудничество и проверка, и тяхното изпълнение от страна на българските власти създадоха повече предпоставки за рискове пред върховенството на правото в България, отколкото да доведат до сериозен напредък".

Според нея Европейската комисия няма смисъл да поддържа механизъм за наблюдение на върховенството на правото само за България и за Румъния.

По думите на Иванова при мониторинга са подчертани значенията на основни ценности, каквато е независимостта на съда. Според нея общото въздействие на евродокладите е положително върху съдебната система.

По думите й когато през 2006 година бяха заложени показателите в механизма, те бяха така структурирани, че не можеха да отчетат последващи предизвикателства и пред независимостта на съда, и пред защитата на основните права на човека.

В механизма няма показател за състоянието на правата на човека и това позволи на правителството да прилага в борбата с корупцията и с организираната престъпност мерки, които вредят на правата на човека и заради които получаваме и ще получаваме осъдителни решения на Съда по правата на човека.Източник: epicenter.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код