ЧЕЗ гневни от спирането на сделката с Еврохолд, обмислят иск срещу България в международен арбитраж


Сподели:
25 Октомври 2019, Петък
Българската държава блокира продажбата на българските активи на ЧЕЗ за втори път, въпреки факта, че "Еврохолд" е уважаван международен инвеститор и все още не е активен в енергийния сектор.

Завършването на продажбата на български активи в такава непредсказуема среда е голямо предизвикателство.

Това гласи първата реакция от ръководството на компанията майка на ЕРП-то в Чехия. Позицията е по повод вчерашното решение на КЗК да забрани придобиването на активите на ЧЕЗ в България от "Еврохолд".

ЧЕЗ е готова да използва всички законни средства за защита и прилагане на правата си, предупреждават от централата.

"Ще планираме следващите си стъпки, когато се запознаем напълно с обосновката на решението на Българското антимонополно ведомство. Ще разгледаме възможността да използваме правни средства срещу решението на антитръстовия орган или да подадем иск в международен инвестиционен арбитраж.


През целия процес на продажба ЧЕЗ продължи да управлява правилно своите компании, инвестира в развитието на българската дистрибуторска мрежа и провежда дейности за подкрепа на местните общности в рамките на корпоративната социална отговорност. Нищо от това няма да бъде засегнато от решението на антитръстовия орган", казват още от централата на ЧЕЗ в Чехия.

Припомняме, че вчера Комисията за защита на конкуренцията не разреши на "Еврохолд" да купи българските активи на ЧЕЗ, стана ясно от решение на антимонополната комисия.

Преди това комисията отказа и на „Инерком“ да придобие същите активи.

В решението е записано, че има доказателства, постъпили в хода на проучването, според които сделката ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор.

Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти, се казва в мотивите на КЗК.

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код