Проф. Никола Александров: "Българинът е критичен към качеството на храните, дори и повече от необходимото"


Сподели:
30 Октомври 2019, Сряда
При случая в Кардам трябва да се види дали децата са консумирали някакви билки

Внимавайте най-вече с каймата от магазина, съветва токсикологът в интервю

- Проф. Александров, какво може да предизвика такова тежко натравяне от храна, че дете да почине, а други две да са с опасност за живота? Смята се, че причината е интоксикация или остра хранителна инфекция.

- За съжаление, информацията, с която разполагаме до момента, е много оскъдна. Не се съобщава дали децата са имали диария, повишена температура. Това са два важни симптома, които говорят в полза на протичането на определен процес. При наличие на температура и диария по-скоро трябва да се мисли за инфекция. Той може да касае проникването на микроорганизми в храната. Само че инфекциозният процес би довел до това всички хора, консумирали тази храна в семейството да имат едни и същи симптоми. А засега само трима са имали подобни прояви.

- Според информацията първо дядото в семейството се е почувствал зле, а след това и децата.
- Това означава четирима души от девет. Останалите не са имали никакви симптоми. Това малко говори да са натровени от една и съща храна. Втората възможност остава интоксикация. Само че не сме наясно дали децата са излизали навън и не са консумирали някакви билки или нещо друго, което може да доведе до това натравяне. Тепърва ще се установяват причините. Така че от една страна може да е инфекциозен процес, който да е довел до тази интоксикация-тоест хранително отравяне, или отравяне от различни химически вещества, включително и билки. Те също съдържат растителни отрови. Това са хипотезите.

- Как се действа в такива ситуации? В случая медиците са дали само лекарство против повръщане. Трябвало ли е да се направи още нещо?

- Колегите са действали правилно. Те са дали медикамент против повръщане, защото пациентите са имали само такъв симптом. След като състоянието им се е усложнило, са били настанени в местната болница и след това са транспортирани във Варна. Така че в тази ситуация подходът е правилен.

- Какви точно са симтомите при натравяне от храна?

- Като при конкретния случай. Както казах, тук се касае или за хранително отравяне, или от растение.

- Какво можем да направим в къщи в подобна ситуация?

- Нищо повече от това, което е направено и в случая-да се обадите на 112 и да повикате спешно медицинска помощ. Добре е пациентът да бъде прегледан от специалист и да се действа съобразно състоянието му. Тук няма грешка нито от страна на близките, нито от страна на медицинските лица. Понякога някои отрови протичат свръх остро и водят до подобни състояния. В други случаи протичат по-бавно. Индивидуално е за всеки отделен случай.

- За колко бързо обаче може да се развие един случай с натравяне?

- Може за часове, както и инфекциозен процес може да се развие за часове, така и интоксикацията. И в двата случая може да завършат фатално. Особено, ако е имало консумация на някакво химическо вещество, процесът може да се развие за часове.

- За кои храни трябва да сме с повишено внимание, особено за срок на годност и производство? Какво не бива да допускаме?

- В повечето случаи трябва да внимаваме, когато купуваме кайма от магазина, и други бързо развалящи се продукти. Но в случая това семейство не е консумирало кайма. Не е и лято, когато за часове може да се развият инфекции. Така че тук имаме неизяснени неща и свръх бързо въздействие върху организма. Общо взето трябва да сме по-внимателни и към месо, яйца. През лятото дори трябва да избягвате да консумирате и да приготвяте ястия с кайма и яйца. Особено при температури 35-45 градуса.

- Лекари коментираха, че инфекцията наподобявала два подобни случая в Индия на заразено месо със салмонела. Възможно ли е това?

- Възможно е. Наблюдавал съм масово салмонелно отравяне. Но тук няма като симптом температура. Когато е налице инфекциозна генеза, би трябвало да има повишена температура и диария.

- Допустимо ли е да използваме кайма един или два дни след изтичане срока на годност?

- Всичко зависи от начина на съхранението. Ако продуктите са оставени извън хладилник, може да се случи всичко. Трябва да спазваме изискванията за съхранение на храните, които са ясни.

- Какви грешки допускаме най-често по отношение на съхранението, консумацията?

- Най-често не четем етикета и не се спазват указанията. Това касае много заболявания, особено, ако има алергия. Продуктите ни са добре етикетирани. Агенцията по храните за много кратко успя да наложи правила в това отношение и виждате, че в менютата в ресторантите са изписани алергените на ястията, които се предлагат. Това е голямо постижение, малко държави в Европа за толкова кратко време успяха да изпълнят изискванията на Европейската комисия за етикетиране на храните и за правилно информиране за алергените. А една алергична реакция може да протече много бързо.

- В конкретния случай от Кардам може ли да е алергична реакция?

- Не, не се касае за това.

- А може ли да се обърка алергична реакция с натравяне?

- Не, не би трябвало, протичат по различен начин.

- Смятате ли, че трябва да се засили контролът в магазините по отношение съхранение на продуктите, етикетирането?

- Според мен в момента имаме добро етикетиране и се предлагат качествени храни в заведенията за обществено хранене. Контролът е стриктен. Като цяло българите сме много критични към себе си, на моменти граничещо с нихилизъм.

- Какви са наблюденията, какви са чуждите практики?

- В много държави не са изпълнени изискванията на ЕС за храните, по отношение на състава на предлагащите се продукти. Ние сме на едно от добрите места и то сред развити държави.

- Да разбирам, че сме критични по отношение качеството на храната, така ли?

- Повече.

- За какви случаи са ви търсили за помощ?

- В 40-годишната ми практика като лекар-токсиколог съм се срещнал с всякакви случаи. Няма какво да ме изненада.

Визитка:

Проф. д-р Никола Александров е доктор на медицинските науки, токсиколог и алерголог

Генерал-майор е от запаса, бивш дългогодишен ръководител на Катедрата по токсикология и алергология на Военномедицинската академия

Изобретява един от първите пробиотици в света. Продуктът беше разсекретен чак в края на миналия век

Продължава да проучва пробиотиците и се смята за безспорен авторитет в тази област у нас

Източник: monitor.bg

В категории: , Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код