Дания даде разрешение за строителството на „Северен поток-2“ през нейния шелф


Сподели:
30 Октомври 2019, Сряда
Падна последната пречка пред проекта

Копенхаген предостави разрешение за строителството на руския проект „Северен поток-2“ на територията на датския континентален шелф в Балтийско море, предава AFP, цитирана от Агенция "Фокус".

„Датската Агенция по енергетиката представи разрешение за газопровода „Северен поток-2“. Ще бъде построена секция от него в датския континентален шелф на югоизток от Борнхолм в Балтийско море“, заяви в свое изявление агенцията по енергетиката.

В началото на октомври бе съобщено, че Дания е решила всички политически въпроси, свързани с газопровода и за разрешаване остават само някои административни въпроси.

Към началото на октомври бяха завършени 83% от изграждането на „Северен поток–2”.

Проектът за втора тръба по трасето на „Северен поток“ предизвика огромна опозиция. Балтийските страни, Полша и САЩ предупредиха Европейския съюз за опасна зависимост от руския газ. Политическият фактор изигра значителна роля в позицията на Дания, през чиито териториални води трябваше да премине газопроводът.

В началото на лятото бившият канцлер на Германия и председател на Съвета на директорите на компанията "Nord Stream 2" AG Герхард Шрьодер открито заяви, че изграждането на газопровода се бави поради натиска на САЩ върху Копенхаген.

Експертите изтъкват екологичните съображения, както и спирането на производството в най-голямото находище в Дания като допълнителен аргумент в полза на одобрението за дейностите на „Северен поток-2".

Източник: http://epicenter.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код