Петър Чолаков - социолог и политолог: "Всички, които искаха промяна, но не я получиха, загубиха изборите"


Сподели:
05 Ноември 2019, Вторник
Интервю с социолога и политолог Петър Чолаков
Спечели ли някой на тези избори?


- Всички, които искаха промяна, но не я получиха, загубиха. Иначе, както обикновено, повечето формации се обявяват за победители.


Какво показаха местните избори за състоянието на ГЕРБ? Каква е перспективата за партията на Бойко Борисов? Какъв ще е ефектът върху Борисов - като премиер, лидер, отношение?

ГЕРБ остава първа политическа сила. Хегемонията обаче се пропуква. Губи 5 областни града: Русе, Благоевград, Перник, Разград и Видин. Добрич и Плевен отново са в ръцете на опозицията. Това обаче не е "нормализация" (по израза на г-н Борисов). Каква нормализация при контрола върху медиите, в полза на управляващите, при предрешения избор на главен прокурор? Въпреки скандалите ГЕРБ отново води в състезанието. Истинската нормализация би означавала ГЕРБ да загуби. И задълго да седне на резервната скамейка.


Очаквате ли промени в сектора на "Патриотите" след слабото представяне на НФСБ и "Атака" и относително добрия резултат на ВМРО?


- На сцената изгрява нова звезда на представител на популистката радикална левица – това е г-н Костадинов ("Възраждане"). Възможно е поради слабия си резултат г-н Симеонов да тръгне по стъпките на г-н Сидеров. Тоест да премине в "атака" срещу кабинета. Г-н Сидеров отново успя да създаде и използва скандали в своя полза. Позицията на общински съветник в столицата, с бюджет от 1.6 млрд. лв., е дори "по-сладка" и "завидна" от тази на депутат.


ДПС сякаш остана встрани? Какво демонстрира?


- ДПС предпочита "тихичко да си преде" на сянка, в ъгъла – на много места има успехи. Така без да се навира в очите на "публиката", реализира целите си, акумулира властови ресурси.


Как оценявате резултатите на БСП? Каква роля изигра подкрепата за представяни като независими кандидати за партията?


- Добър резултат в сравнение с тоталния колапс през 2015 г. Формулата с подкрепени независими кандидати дава известен успех – пример е Благоевград. В София бяха на косъм от кметския стол; тук проблемът е, че г-жа Манолова трудно минава за независима – има сериозна партийна биография, за разлика например от президента Радев.


Какво успя и какво не "Демократична България"?


- Отново бе решаваща за изхода от изборите в София. Избирателите й се разделиха на две – половината подкрепиха г-жа Манолова, другите – Фандъкова. С други думи, вотът на избиратели на ДБ за статуквото го закрепи. Разликата между Фандъкова и Манолова е само около 20 хил. гласа. От ДБ могат да се поздравят с кметове на 8 ключови района в столицата; ГЕРБ има 12. Но кандидатът на ДБ за кмет на столицата г-н Игнатов не успя да обере протестния вот.


Има ли бъдеще за граждански организации от типа на "Спаси София"? За какво говори резултатът на Борис Бонев в София?


- Да, такива проекти имат бъдеще. "Спаси София" е голямата изненада на тези избори. Резултатът на г-н Бонев бе жестоко подценен от повечето социологически агенции, в някои случаи с повече от 13 (!) пъти. Вотът за г-н Бонев показва разчупване на партийния монопол.


Каква е оценката ви за кампаниите?


- Кампания с две лица. Едното – усмихнато, вежливо, основно в тв студията (с изключение на скандала в "Референдум", разбира се). Другото лице – сгърчено в грозна гримаса: гадният удар на ПИК срещу Борислав Игнатов, частичното медийно затъмнение в интерес на статуквото, търговията с гласове и т.н.


Експериментът "Мая Манолова" беше...


- БСП, която подкрепи г-жа Манолова, беше на крачка от исторически пробив в София. Има заявки от г-жа Манолова за собствен проект. Експериментът продължава.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код