Абсурдите на местни избори 2019


Сподели:
06 Ноември 2019, Сряда
По презумпция изборите у нас в последните години имат удивителното свойство да протичат сред куп абсурдни ситуации, нарушения и недомислици, някои от тях предизвиквайки просто снизходителен смях, други – изумление, а трети – откровен гняв.
Местните избори тази година не бяха изключение от тази тенденция.


Смущаващо ниска избирателна активност

На първо място в абсурдите на местните избори няма как да не отбележим смущаващо
ниската избирателна активност, макар да не сме твърдо убедени, че това е точно абсурд, а не логично следствие. Все пак, удивително е колко незаинтересовани бяха хората от структурирането на администрацията по места, а именно от тази администрация най-вече зависи качеството ни на живот в градовете и селата, в които живеем и работим.
„Първенец“ по ниска избирателна активност се оказа Варна – и на първия тур, и на балотажа.
Средната избирателна активност за страната на балотажа беше едва 35,98%, при 42,85% на първия тур, съобщиха от Централната избирателна комисия. Най-активни бяха гласоподавателите в Белене – 77,89%, а най-пасивни – варненци с 23,37%, докато в столицата бяха регистрирани 33,34%, при 32,22% на първия тур.
В общи линии резултатите показват, че ГЕРБ победи безапелационно именно там, където активността беше ниска и изгуби на повечето места с висока избирателна активност.

ГЕРБ изненадващо загуби няколко основни града

В ГЕРБ бяха неприятно изненадани от изборните резултати в няколко областни града, както и в половината от ключовите райони на столицата.
Голямата новина дойде от Русе където кандидатът на управляващите Диана Иванова загуби от конкурента си от БСП Пенчо Милков.
От ГЕРБ се откъсна и Плевен, където новият кмет се казва Георг Спартански – независим кандидат, преборил убедително Мирослав Петров от ГЕРБ
Независимият Румен Томов взе кметския стол в Благоевград, отстранявайки от поста досегашния кмет Атанас Камбитов.
В Ямбол Валентин Ревански от „Пряка демокрация“ пребори за кметското място Катя Георгиева от БСП, а ГЕРБ изобщо не стигнаха до балотаж.
Станислав Владимиров от ДПС спечели балотажа в Перник срещу опонента си Вяра Церовска от ГЕРБ.
Денчо Бояджиев от БСП победи на балотажа в Разград д-р Валентин Василев от ГЕРБ.
Извън загубите на управляващите в някои областни градове, голямата новина дойде и от  Созопол, доскорошна крепост на ГЕРБ, в която самовластно управляваше Панайот Рейзи. На балотажа обаче той остана неприятно изненадан от загубата си срещу Тихомир Янакиев от БСП.

Манолова загуби столицата, иска да касира изборите

По стара българска традиция, и на тези избори, губещите в надпреварата отказват да се предадат току-така и търсят извинение за загубата си.
В този смисъл кандитадът за кмет на София – Мая Манолова, се закани, че ще касира изборите  в столицата.
Това потвърди и Никола Вапцаров, председател на Инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Манолова. Предтекстът е съмнения в честността на изборния процес, манипулирането на резултатите, купуването на ромски гласове, допълниха от щаба на Мая Манолова, която загуби с наистина малък резултат.
За да допълнят изборния абсурд, от щаба на БСП съобщиха, че също обмислят подкрепа на евентуално искане за касиране на резултатите и за повторно броене на бюлетините.
Поантата на цялата история е и решението на Мая Манолова да съди премиера, заради което до края на седмицата се очаква да внесе искова молба срещу Бойко Борисов във връзка с неговите твърдения, че "тя готвела предизборна уйдурма и че карала ромите в София да казват, че ще гласуват под строй за Йорданка Фандъкова".

Някъде се загубиха едни 100 000 гласа

Вероятно ще се наложи срочно преизчисляване на изборната активност, тъй като внезапно се оказа, че в изборните списъци се появи една неочаквана разлика от 100 000 гласа в София. Това стана ясно след изявление на говорителя на Централната избирателна комисия Александър Андреев.
Според него това се дължало на техническа грешка, като избирателите в столицата са едва 1 064 705, а не обявените 1 165 955. Цифрата била взета от парламентарните избори през 2017 година и няма да повлияе на резултатите от изборите според ЦИК. Според други обаче това е поредният парадокс, който показва, че в местните избори през 2019 години далеч не всичко е наред.

Казусът Несебър или кмет от ареста

Несебър сътвори поредният парадоксален казус, довел до изборни абсурди, в приморския град Несебър.
Новоизбраният и досегашен кмет на града – издигнатият от инициативен комитет независим Николай Димитров, в комплект с двама общински съветници, беше арестуван за купуване на гласове, но вси пак спечели балотажа направо от килията срещу опонента си Атанас Терзиев от ГЕРБ. Очаква се или арестуваният кмет да положи клетва от ареста на 11 ноември пред новоизбрания Общински съвет или в Несебър да бъдат насрочени нови частични местни избори, които могат да сложат и край на амбициите му за четвърти мандат в един от най-апетитните градове на Южното Черноморие.

Подозрения и арести за купени гласове

Обичайните афери около всички избори, които се провеждат напоследък у нас, на местния вот бяха и тези, свързани с подозренията и дори с арести за купуване на гласове. Бившият кмет на Гърмен и ексдепутат Ахмед Башев беше задържан около изборите именно по такива обвинения. Трима се оказаха в ареста и в Горна Оряховица заради същото провинение – известните сред местното население като Тодор, Абдула и Маджара. В Буковлък също имаше подобни инциденти. Обвиненията за купени ромски гласове не подминаха и столицата, където от щаба на Манолова директно обвиниха Фандъкова.

Ченко Чоков пак е тук!

Скандалният бивш кмет на Галиче – Ценко Чоков, който този път беше кандидат за кмет на Бяла Слатина, отново влезе в новините по местните избори тази година.
Този път кандидат-кмет на Галиче беше съпругата му Цветелина Нелова, която загуби на балотажа срещу Страхил Стоянов от ГЕРБ. Самият Чоков пък се изживяваше като наблюдател, като и този път не бяха подминати слуховете за заплахи от негова страна към съселяните му, за да гласуват за нежната му половинка.
Друга куриозна новина около местния вот се оказа трилотажът в село Знаменосец, който се проведе между победилият кръчмар Иван Славов от БЗНС, казанджията и пожарникаря Иван Даев.
Необичаен трилотаж имаше и в село Александрово, на който Красимир Кръстев от коалицията ОБТ/АБВ пребори опонентите си от БСП и ГЕРБ.

/Не/Обичайните нарушения

Обичайните нарушения в изборния ден, както на първи тур, така и на балотажа, типично по нашенски включваха нерегламентирана агитация, масова продажба на иначе забранения алкохол, глоби за изнасяне на прогнозни резултати от медия, агитация, заплахи, гласуване на болни хора с умствена изостаналост, появата на мъртви души в списъците и обвинения за мъртъвци в избирателните списъци, както и раздаване на вече традиционните за изборите по български раздавани безплатни кебапчета.
Проблеми с протоколите, бюлетината, избирателните списъци, също се наредиха сред обичайните изборни абсурди и на местния вот тази година.
Във Варна отново не изостанаха назад и влязоха в аналите с обвиненията от страна на единия от кандидат-кметовете, че в града има международни наблюдатели на балотажа, което обаче беше отречено от председателя на местната ОИК.
Морската столица се прочу и с неочакваната подкрепа от страна на местната БСП в лицето на варненския лидер Борислав Гуцанов на кандидатурата за кмет на Костадин Костадинов от „Възраждане“, което доведе до вътрешнопартийни катаклизми в столетницата.

Неадекватното държане на първите хора в държавата

В общи линии поредният изборен абсурд се оказа и ситуацията, в която се гласуваше предимно на партиен принцип, както и на принципа „ГЕРБ срещу всички и всички срещу ГЕРБ“.
Първите хора в държавата също си изтърваха нервите и пускайки вота си на балотажа, президентът Румен Радев директно каза, че изборите са опорочени и ще свика нарочна среща по този въпрос. Премиерът Бойко Борисов пък реагира веднага и обвини държавния глава в предизборна пропаганда. Тепърва се очаква развитието на скандал по тази тема между президент и премиер. Според водещи политолози президентът вероятно е прав, но е грешка, че е направил това изявление именно в деня на балотажа, а не след изборите.


Автор: Камен Петров

В категории: Анализи,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код