За първи път у нас могат да се видят „Съкровища от Велики Преслав“


Сподели:
07 Ноември 2019, Четвъртък
Изложба „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“ показва за първи път у нас най-представителните находки от периода на възход и величие на втората българска средновековна столица Велики Преслав.

Намерените артефакти се оказаха много по-ценни, отколкото се предполагаше. Изработката на средновековните накити и химическият състав на златото и камъните бяха анализирани от научноизследователски институт в Майнц. След като успяха да възхитят света в Лувъра, реставрирани и в целия си блясък, най-големите съкровища от Велики Преслав могат да се видят в Националния археологически музей до 26 януари 2020 г.

Изложбата ще покаже и откритото през 1972 г., в каменен тайник в Дворцовия комплекс на Велики Преслав, съкровище от XIII в.

Други акценти в нея са преславската рисувана белоглинена керамика, печатите на владетелите и на висшите административни служители, находки, продукт на средновековната металопластика, ювелирство, обработка на кост, производство на керамика, обработка на камък и др.


В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код